Comisarii Garzii Financiare Bihor au efectuat, luna trecuta, mai multe verificari privind modul de aprovizionare si comercializare la mai multe societati care se ocupa de prelucrarea si valorificarea metalelor pretioase. La doua dintre acestea, respectiv SC Ilex Trading SRL Oradea si SC Mari IFN SRL Oradea, au gasit nereguli, au aplicat amenzi si au confiscat metale pretioase.
Calin Gal, comisarul-sef al GF Bihor, ne-a declarat ca SC Ilex nu a putut prezenta, in timpul controlului, documentele de provenienta pentru o cantitate de circa jumatate de kilogram de aur, aceasta fiind confiscata.
Firmei i s-au aplicat amenzi de 37.000 de lei. De asemenea, in cazul SC Mari IFN s-au confiscat 300 de grame de metale pretioase, tot pentru lipsa documentelor de provenienta, amenzile aplicate insumand 34.500 de lei.
Comisarii bihoreni au confiscat si suma de 1.628 de lei, reprezentand contravaloarea unor obiecte vandute catre clienti, tranzactii care nu au fost inregistrate din punct de vedere fiscal (suma reprezenta plus de casa).
"Impreuna cu un echipaj al Vamii Oradea, am depistat doua autoturisme inmatriculate in Ungaria cu nr. HSA 531 si BWG 24 Hu, care transportau tigarete timbrate cu banderole ucrainene, de marca Viceroy, LD Slim, Next, LD Super si Peluki, 9.296 de pachete. Acestea urmau sa fie comercializate la negru in tara noastra. Numele pe care erau inmatriculate autoturismele este Kovács József, domiciliat in localitatea Konad din Ungaria. Amenda aplicata a fost in valoare de 100.000 de lei. De asemenea, in urma unui control incrucisat la SC Teramod Construct SRL Oradea, am constatat ca cetateanul Sárközi Róbert, pe numele caruia era trecut sediul social al firmei, detinea cinci facturi pentru tranzactie de combustibil pentru prelucrare industriala (CLG - combustibil lichid greu) catre o societate din Bacau. Acest fel de combustibil se foloseste la focul industrial si este compus din mai multe componente petroliere. Este vorba de facturi pentru 82.200 kg de combustibil. Noi suspectam ca intreaga cantitate a fost amestecata la rece si apoi comercializata pe post de combustibil. Am ridicat de la Fisc declaratiile fiscale (bilanturile contabile) si am constatat ca in trimestrele II si VI 2006, de cand datau facturile respective, nu s-au efectuat nicio livrare de bunuri, acestea nu au fost inregistrate. Astfel, am facut reinregistrarea veniturilor datorate statului in valoare de 40.414 lei (impozit pe venit, TVA). Am intocmit o sesizare penala la organele in drept", a specificat seful GF Bihor.