O magistrala din sistemul de alimentare cu apa potabila a Baniei a fost sparta sambata de angajati ai firmei Euromagnum Trade, care incercau sa amplaseze un panou al Romtelecom.
Tevile de apa nestiute din subsolul Craiovei crapa una cate una sub asediul pichamerelor. Sambata a fost randul unei magistrale de pe strada Sararilor sa cada victima utilajelor unui constructor. Firma Euromagnum Trade executa in zona lucrari pentru amplasarea unor echipamente de telefonie ale Romtelecom Dolj, iar in timpul sapaturilor o conducta de 600 mm, care asigura furnizarea apei potabile in cartierul Valea Rosie, a fost lovita. Fiindca era nevoie de o interventie complexa, administratorul retelei de apa, Regia Autonoma Apa (RAA) Craiova, a preferat sa scada presiunea in sistem, pentru a nu lasa mii de craioveni fara apa, si sa incerce abia duminica sa remedieze defectiunea, prin mansonarea tronsonului avariat. Reprezentantii regiei sustin ca salariatii Euromagnum nu au stiut ca foreaza chiar deasupra unei conducte, ceea ce insa nu-i disculpa. Potrivit directorului tehnic al RAA, Gheorghe Popescu, Romtelecom a obtinut inca din anul 2005 autorizatia pentru lucrare, insa fara avizul RAA. "Pentru acest amplasament nu am semnat nici un aviz. Ni s-a prezentat, intr-adevar, o autorizatie de construire valabila, dar nu si un aviz al regiei", a spus Popescu. Seful sau, directorul general al RAA, Constantin Stamatoiu, a declarat ca pagubele pricinuite de Euromagnum Trade se ridica la 150 de milioane de lei vechi. "E adevarat ca oamenii n-au avut o harta, dar puteau macar sa ne anunte inainte de a demara sapaturile, mai ales ca lucrau langa un bloc", a spus Stamatoiu. Reprezentantul Euromagnum Trade nu a putut fi contactat.
Conductele, gasite pe bajbaite
Daca pentru sistemul de canalizare al Craiovei mai exista documente, autoritatile se confrunta cu lipsa hartilor pentru retelele vechi de alimentare cu apa. Accidentul de sambata, de pe strada Sararilor, nu este primul de acest gen, iar majoritatea evenimentelor similare s-au produs chiar atunci cand constructorii au detinut avizele RAA pentru lucrari. Fostii directori ai regiei au recunoscut de fiecare data ca nu au putut pune la dispozitia firmelor solicitante si hartile retelelor, astfel ca tevile fie au fost intepate, fie au fost descoperite tarziu si prezenta lor a dus la intarzierea lucrarilor. Chiar primarul Craiovei a afirmat ca RAA si-a dat avizul la investitia din centrul Craiovei, fara a le asigura constructorilor planse cu traseul retelelor. Directorul general al RAA, Constantin Stamatoiu, sustine ca s-au facut demersuri pentru procurarea hartilor si la Proiect SA, insa fara rezultat.