Producatorii de alcool vor primi autorizatie pentru instalatiile de productie doar daca acestea vor avea o capacitate de productie de peste 100 de hectolitri pe zi, potrivit lui Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Adiministrare Fiscala (ANAF). In plus, producatorii trebuie sa fie si proprietarii acestor instalatii, pentru ca, in caz de sechestru, autoritatile sa aiba ce recupera, a mai spus ieri Bodu, intr-o conferinta de presa.
Pe de alta parte, Radu Morariu, vicepresedintele Patronatului producatorilor de alcool, Garant, sustine ca aceste propuneri ataca legile democratiei. ßi asta pentru ca scot de pe piata peste 60% din producatori, incalcand Legea concurentei si pe cea privind IMM-urile.
ßeful ANAF motiveaza ca a luat aceste masuri pentru a veni in intampinarea solicitarilor UE. Pentru ca e greu sa controlezi peste 2.000 de producatori, cei din UE au propus reducerea numarului acestora, mai spune Bodu. In replica, vicepresedintele Garant arata ca domeniul alcoolului este mare, fiind alcatuit din 85 de fabrici de alcool etilic rafinat, 450 de producatori de bauturi alcoolice si 30.000 de cazane de tuica si rachiu. 10.000 dintre acestea din urma reprezinta cazane industriale care functioneaza in sistem de prestare servicii si nimeni nu se ocupa de ele, afirma Morariu.

"Bunica" lui Bodu nu va plati taxe pe tranzactii imobiliare

Transportul produselor accizabile va fi urmarit prin sistem GPS de catre angajatii ANAF. In cazul produselor petroliere, 60% din produsele rafinariilor cu o capacitate de un milion de tone vor fi accizate.
In domeniul imobiliar, tranzactiile in scop comercial realizate de persoane fizice vor fi impozitate. Masura nu se aplica "bunicii care-si vinde casa, ci celor care care fac acte de vanzare-cumparare repetat, obtinandu-si veniturile din aceasta practica", a explicat Bodu.