Romania va scadea anul viitor zece pozitii, ajungand pe locul 55, intr-un top al Bancii Mondiale (BM) privind cele mai favorabile conditii pentru dezvoltarea afacerilor, in urma unor tari precum Bulgaria, Azerbaidjan, Botswana sau statele Baltice.
Potrivit celei mai recente editii a raportului "Doing Business", Romania va ajunge de pe locul 45, in acest an, pe 55 din 183 in clasamentul statelor care ofera cele mai bune conditii de dezvoltare a afacerilor.
Raportul BM cuprinde 183 de economii si se bazeaza pe datele de la 1 iunie 2009.
In afara unor state dezvoltate, precum Singapore (locul 1), Noua Zeelanda (2), SUA (4), Marea Britanie (5) sau Franta (31), Romania este surclasata atat de unele tari central si est-europene, precum cele baltice, Slovacia (pozitia 42), Bulgaria (44) si Ungaria (47), cat si de state mai putin dezvoltate, cum ar fi Azerbaidjan (38) sau Botswana (45).
In raportul publicat in septembrie 2008, Banca Mondiala plasa Romania pe locul 47, aceeasi pozitie ca in anul precedent.

O singura reforma a imbunatatit conditiile pentru dezvoltarea afacerilor

Romania a realizat in perioada 2008-2009 mai multe reforme, dar doar una a contribuit la imbunatatirea conditiilor pentru dezvoltarea afacerilor, respectiv cea referitoare la inregistrarea proprietatilor, unde se situeaza pe pozitia 92 in clasamentul Bancii Mondiale.
In Estul Europei si Centrul Asiei au existat noua economii care au relaxat procedura de inregistrare a proprietatilor, printre care si Belarus, Moldova si Macedonia.
Romania si Macedonia au introdus limita in timp pentru inregistrare, ceea ce a dus la reducerea perioadei necesare cu 35 de zile si, respectiv, 8 zile. Astfel, in Romania sunt necesare 48 de zile pentru a trece de cele opt proceduri necesare pentru inregistrarea unei proprietati, iar costul total suportat este in medie de 1,3% din valoarea proprietatii.

Romania a realizat trei reforme care au ingreunat dezvoltarea afacerilor

Pe de alta parte, Romania a realizat trei reforme care au contribuit la ingreunarea dezvoltarii afacerilor, respectiv pentru plata taxelor, pentru permisele de constructie si inchiderea unei afaceri.
Cel mai slab cotat capitol, in raportul prezent, este cel al platii taxelor si impozitelor, Romania situandu-se pe locul 149, fiind nevoie de 202 ore pe an pentru plata celor 113 impozite pe an. Astfel, rata impozitarii este de 44,6% din profit.
De altfel, Romania este intrecuta la numarul de taxe care trebuie platite doar de Ucraina, unde exista 147 de impozite. La polul opus al clasamentului se situeaza statele Maldive si Qatar, care percep o singura taxa.
Romania ocupa pozitia 91 in topul in functie de conditiile pentru permisele de constructii, unde exista 17 proceduri, care dureaza 243 de zile. Statul se afla printre economiile care au facut mai dificil obtinerea permiselor de constructie, prin majorarea taxelor necesare pentru aprobari. Alte state care au adoptat aceeasi masura sunt Noua Zeelanda si Insulele Solomon.
In ceea ce priveste inchiderea unei afaceri, Romania se situeaza tot pe locul 91, in conditiile in care aceasta procedura dureaza 3,3 ani.
"Romania a ingreunat parcurgerea procedurilor de insolventa prin majorarea costului. Un amendament din noiembrie 2008 la legea insolventei cere ca 1,5% din suma recuperata prin fiecare procedura sa mearga la un fond de despagubire pentru cheltuielile administratorilor insolventei. Scopul este de a asigura ca administratorii sunt platiti chiar daca datornicul nu are active. Aceasta reforma reduce suma pe care creditorii o recupreaza in cazuri in care compania are active si majoreaza ineficienta in cazurile unde sunt disponibile putine active sau chiar deloc", se mentioneaza in raportul Bancii Mondiale.

Romania sta mai bine la acordarea creditelor si protejarea investitorilor

Totusi, Romania s-a plasat in prima jumatate a clasamentului la alte cinci capitole, performante mai bune fiind inregistrate pentru inceperea unei noi afaceri (locul 42), protejarea investitorilor (locul 41), comertul exterior (46), aplicarea contractelor (55) si acordarea unui credit (15).
Raportul Bancii Mondiale arata ca economiile din Estul Europei si Centrul Asiei, regiunea cea mai afectata de criza, au fost cele mai active in domeniul reformelor, pentru al saselea an la rand. Astfel, 26 din cele 27 de state din regiune si-au reformat reglementarile privind mediul de afaceri in cel putin unul dintre domeniile incluse in raportul "Doing Business".