Chiriasii locuintelor construite de catre Agentia Nationala de Locu-inte (ANL) le vor putea cumpara dupa cel putin cinci ani de contract, dar numai in anumite conditii.
Acestea sunt incluse intr-un proiect de ordonanta al Guvernului, elaborat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), potrivit Mediafax. Astfel, conform noilor conditii, titularul contractului de inchiriere si membrii familiei acestuia pot beneficia de aceasta facilitate doar daca nu detin o alta locuinta in proprietate.
Locuintele respective vor putea fi tranzactionate doar la cererea cumparatorului, dupa expirarea perioadei de cinci ani a contractului de inchiriere si fara a fi impuse conditii legate de varsta solicitantului.
Pretul locuintelor cumparate de la ANL va fi stabilit de firmele sau autoritatile publice locale care au in evidenta imobilele respective si vor avea ca baza valoarea de inventar actualizata. Cheltuielile de evidenta si vanzare vor fi acoperite printr-un comision de pana la 1% din valoarea locuintei, preluat de unitatile prin care se va efectua vanzarea locuintelor.
Banii obtinuti vor fi utilizati doar pentru finantarea constructiei de locuinte. Astfel, 20% din sume vor intra la bugetele locale pentru dezvoltarea constructiei de locuinte, iar 80% vor fi livrate ANL.
Noile prevederi dau posibilitatea ANL sa reorienteze si sa redimensioneze programele de constructie a locuintelor. (S.N.)