Conducerea Federatiei Nationale Mine Energie (FNME) este dispusa sa poarte negocieri cu toate partidele politice care au sanse sa se afle la guvernare, în vederea acordarii sprijinului la alegerile parlamentare din aceasta toamna. Presedintele FNME, Marin Condescu, a conditionat însa acordarea sprijinului pentru un anumit partid de însusirea unei liste de revendicari sindicale, care sa fie specificate în strategia de guvernare a formatiunii politice respective. Sindicatele conduse de Condescu solicita organizarea producatorilor de carbune din Oltenia si Valea Jiului, în doua complexuri energetice: Complexul Energetic Oltenia, compus din toate exploatarile miniere din Gorj, Vâlcea, Mehedinti, termocentralele Turceni, Rovinari, Craiova si o hidrocentrala de 250 MW, si Complexul Energetic Valea Jiului, compus din Compania Nationala a Huilei restructurata, termocentralele Paroseni si Mintia si o hidrocentrala. Alta revendicare importanta a FNME este sprijinirea construirii de noi grupuri energetice în Oltenia, respectiv în localitatile Plopsoru si Motru, din Gorj.  
Cine se va întelege cu sindicatele
va coordona mineritul si energia Sindicatele conduse de Marin Condescu mai solicita acordarea de licente de exploatare pe o perioada de 50 de ani, în perimetrele miniere din Oltenia. În plus, FNME solicita aprobarea prin lege a unui program social care sa cuprinda pensionarea si acordarea pensiei în functie de grupa de munca, precum si reglementarea situatiei persoanelor care au fost pensionate pâna în 2000. Sindicatele mai vor pensionarea anticipata a unor membri, protectie sociala în zonele monoindustriale si pregatirea profesionala, calificarea si recalificarea personalului. Liderul sindical promite ca partidul care îsi va însusi aceste doleante si le va mentiona strategia economica de guvernare se va ocupa de coordonarea sectorului minier si energetic. „În caz de alianta la guvernare, coordonarea sectorului minier si energetic va apartine partidului cu care se încheie protocolul“, se mentioneaza în comunicatul semnat de Marin Condescu. Liderul de sindicat afirma ca exista posibilitatea ca FNME sa sustina punctual un anumit candidat dintr-un colegiu, iar, în alt colegiu, sa fie sustinut candidatul altui partid.
Precedente nereusite  Sindicatele miniere au mai avut un astfel de protocol încheiat în 1996 cu fosta Uniune Social-Democrata, condusa de Petre Roman. De asemenea, la alegerile din 2004, presedintele Traian Basescu a beneficiat, în turul doi, de sustinerea sindicatelor conduse de Marin Condescu. Ulterior, sindicatele l-au sustinut pentru postul de secretar de stat în Ministerul Industriei, pe probleme de minerit, pe fostul lider al PD-L Gorj, Ionel Mantog.
Condescu a declarat ca „de-a lungul timpului, am sustinut oameni care apoi nu au mai confirmat, iar lucrurile bune pe care le asteptam nu s-au mai produs atunci când acestia au ajuns în anumite functii“.