Judecatorii au finalizat zilele trecute cel mai complex dosar de coruptie instrumentat vreodata pe raza Curtii de Apel Galati, toti inculpatii fiind condamnati pentru comiterea unei multitudini de infractiuni, pornind de la trafic de influenta si luare de mita pina la abuz in serviciu, deturnare de fonduri si inselaciune.

Dupa aproape cinci ani de la demararea urmaririi penale in acest caz, magistratii Tribunalului Galati au hotarit ca cele sase persoane incriminate, respectiv Mircea Drozan, Flaviu Moldovan, Constantin Rusnak, Valentin Coman, Ioan Plesu si Ioan Escu, se fac vinovate de toate infractiunile retinute in sarcina lor. Reamintim ca dosarul s-a judecat initial in instanta timp de doi ani de zile, pentru ca, in final, magistratii sa dispuna trimiterea cauzei la Parchetul de pe linga Tribunalul Galati pentru refacerea urmaririi penale. Cu acest prilej procurorii au dispus scoaterea de sub urmarirea penala a mai multor persoane, fie pe motiv ca faptele nu existau, fie pentru ca nu aveau suficiente probe pentru trimiterea lor in judecata. In sarcina inculpatilor se retine ca ar fi colaborat in vederea incheierii unor contracte comerciale cu Ispat Sidex, ale caror prevederi incalcau o hotarire adoptata de Consiliul de Administratie al Combinatului. Mai exact, in contractele respective, prin care Combinatul a fost prejudiciat cu 60 de miliarde de lei, se stipula ca plata produselor vindute de Ispat Sidex sa se faca ulterior livrarii, lucru ce contravenea unei dispozitii a CA, prin care se hotarise ca marfa sa fie platita la data achizitionarii.

Nu recunosc faptele

Cinci dintre persoanele inculpate s-au declarat nevinovate inca de la inceputul procesului, exceptie facind doar Valentin Coman, care a recunoscut comiterea infractiunilor retinute in sarcina de Parchetul de pe linga Tribunalul Galati. Acest lucru avea sa cintareasca in final extrem de greu in balanta, intrucit, dupa alti doi ani si jumatate de cercetare judecatoreasca, instanta i-a aplicat acestuia cea mai mica pedeapsa, respectiv trei ani inchisoare pentru deturnare de fonduri si fals. La polul opus se situeaza Flaviu Moldovan si Mircea Drozan, fosti directori in cadrul Ispat Sidex, condamnati la zece ani si sase luni, respectiv noua ani de inchisoare pentru savirsirea infractiunilor de abuz in serviciu si luare de mita. Pedepse grele au primit si Ioan Plesu, precum si Ioan Escu, condamnati la cite zece ani de inchisoare fiecare pentru inselaciune si dare de mita. Cel de-al saselea inculpat din dosarul "Sidex", Constantin Rusnak, a fost condamnat, la rindul lui, la o pedeapsa privativa de libertate de patru ani si opt luni pentru trafic de influenta. Inculpatii vor uza cu siguranta de dreptul de a face apel la Curtea de Apel Galati, ultima sansa pentru a-si dovedi nevinovatia fiind recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie.