Odata cu aderarea Romaniei la UE, competentele de autorizare a ajutoarelor de stat s-au transferat de la Consiliul Concurentei din Romania la Comisia Europeana. Organizatia de la noi indeplineste acum doar rolul de autoritate de contact. Acest proces de transfer al competentelor de autorizare nu produce modificari asupra obligatiilor furnizorilor de ajutor de stat de a notifica masurile de sprijin la Comisia Europeana, pentru asigurarea conformitatii cu regulile in domeniu.
Camera de Comert si Industrie Bihor, in colaborare cu Consiliul Concurentei si Inspectoratul de Concurenta Bihor a organizat, ieri, la sediul Camerei, un seminar pe probleme de concurenta. Seminarul a urmarit pezentarea regulilor de concurenta comunitare aplicabile in Romania dupa aderarea Romaniei la UE si noile competente ale Consiliului Concurentei in domeniul ajutoarelor de stat. Aron Bara, reprezentantul Consiliului, ne-a declarat ca institutia pe care o reprezinta joaca de acum incolo rolul de entitate de contact intre Comisia Europeana si agentii economici romani, beneficiari ai acestor ajutoare. "Orice investigatie pe tema ajutorului de stat este comandata direct de la CE. Suntem nevoiti sa ne adaptam normelor europene. S-a tot spus ca odata cu preluarea acestor responsabilitati, Consiliul se va desfiinta. Iata ca cei care au facut asemenea declaratii s-au inselat. Acum avem sustinerea CE. Suntem conectati al Reteaua Europeana de Concurenta (ECN). In economia de piata este nevoie de noi, concurenta fiind un aspect foarte important in orice piata. Legea concurentei trebuie si ea adaptata normelor europene", a precizat reprezentantul Consiliului.
Concurenta neloiala tine de Fisc
Valentin Selegean, reprezentantul Serviciului Ajutor de Stat si Practici Neloiale din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, a spus oamenilor de afaceri prezenti la eveniment ca nu trebuie sa se faca confuzie intre Legea Concurentei si Legea Concurentei neloiale, diferentele sunt mari si au alte atributii, vizeaza altfel de relatii intre agentii economici. "Sunt cazuri in care angajatorii pot impune angajatilor in contractul individual de munca o clauza de neconcurenta, prin care angajatul este obligat sa nu aiba relatii cu concurenta sau cu produsele firmelor concurente, insa in acest caz trebuie sa plateasca o contra-prestatie de minim 50% din valoarea veniturilor timp de 2 ani pentru functiile de conducere si timp de 6 luni pentru restul angajatilor. Daca angajatorul nu plateste contra-prestatia, angajatul este dezlegat de obligativitatea din contract. Dar acest caz nu este de concurenta neloiala. Acum avem in investigatie mai multe plangeri privind concurenta neloiala, insa toate cazurile sunt la faza de investigatie. Concurenta neloiala trebuie dovedita inainte de toate. Nu este ca si in cazul monopolurilor pe care si le doresc companiile mari sau corporatiile, ci avem de-a face cu concurenta neloiala. In Bihor, din datele pe care le avem, nu exista nicio clauza de neconcurenta, dar in alte parti acestea exista. De asemenea, cazurile de concurenta neloiala atrag dupa ele dosare pe care le inaintam la CCI Bihor, pentru ca firmele care doresc colaborare in judetul nostru sa stie cu cine au de-a face. Sunt companii care platesc amenda de 150 de milioane de lei vechi, numai sa scape de a li se intocmi astfel de dosare de rea purtare", a precizat reprezentantul DGFP Bihor.
Agentii economici repezentati la seminar au luat la cunostinta de noutatile privind concurenta, fiecare prezentand problematica cu care se confrunta in acest domeniu.