Tinerii care incearca sa-si cumpere prima casa prin programul guvernamental cu acelasi nume au posibilitatea sa aleaga dintr-o paleta foarte mare de banci, 20 la numar, care acorda credite cu dobanda mica pentru cei care se incadreaza in conditiile de creditare. Ieri, BRD a deschis portile clientilor pentru programul "Prima casa", in sensul ca banca primeste dosarele pentru credite. BRD a fost prima institutie bancara care a semnat conventia cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care va garanta imprumuturile persoanelor fizice. Cu toate acestea, ieri de dimineata, clientii nu s-au inghesuit la ghiseele bancii din centrul Craiovei. "Avem deja 200 de prospectii, adica 200 de persoane care s-au interesat la noi de programul 'Prima casa'. Primii au venit in urma cu trei saptamani. Acum pot sa-si depuna toate actele la dosar. Am primit si normele bancii, avem si simulator de credite. Suntem pregatiti", a spus un oficial al bancii.

Clientii prefera sa
compare ofertele

Bancile s-au intrecut in oferte. Unele dau creditul doar la dobanda ROBOR (deci in lei), fara sa puna o dobanda a bancii (adica marja era zero), dar au ridicat comisioanele destul de mult. Doar ca persoanele care incearca sa-si cumpere o locuinta sunt foarte prudente in alegerea bancii de la care vor lua credit pentru "Prima casa". Potentialii imprumutati merg la mai multe banci si isi aleg oferta in functie de rata. Cu cat este mai redusa, cu atat mai bine. "Vreau sa iau un credit de 45.000 de euro pentru un apartament. Voi merge la cat mai multe banci sa vad ce oferte au si acolo unde imi calculeaza o rata mai mica, acolo imi depun toate actele. Am mai auzit ca unii depun dosare la mai multe banci si unde li se aproba acolo se imprumuta, dar mi se pare prea mult", a spus Alina V., solicitanta a unui credit "Prima casa".

Ce dobanzi practica bancile

Majoritatea bancilor percep o marja mica la creditele in euro. Dobanda este compusa din EURIBOR la trei luni, plus 3,8% la BCR - fiind una dintre cele mai atractive oferte, 4% pe an la Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank si Volksbank. Si BRD s-a conformat cerintelor guvernului, oferindu-le clientilor dobanda anuala efectiva (DAE) la euro de 4,87%, potrivit bancii, adica Euribor la trei luni plus marja bancii, plus comisioanele percepute, pentru creditele pana in 20 de ani. Daca imprumutul este pe o perioada intre 20 si 30 de ani, atunci DAE urca la 5,1%. Avansul este de 5%. O familie cu un venit net lunar de 2.200 de lei poate lua de la BRD prin programul "Prima casa" suma de 34.022 de euro, pe 20 de ani, potrivit simulatorului de la banca, daca nu are alte credite. Tinerii ar plati o rata de 211 euro pe luna, adica in jur de 880 de lei. In urma cu doua saptamani, la aceeasi banca, aceeasi familie ar fi luat doar 21.000 de euro, pe 25 de ani, rata ar fi fost de 174 de euro pe luna si numai dobanda era de 6,74%.

Cat te costa, de fapt, apartamentul

La un credit maxim de 57.000 de euro, se adauga si alte costuri, platibile la inceput sau anual, pe care le-am calculat mai jos. Pe langa ratele lunare, cand isi cumpara prima locuinta, tinerii trebuie sa aiba bani pentru avans (5% din valoarea creditului - 2.850 de euro), pentru taxa pe ipoteca (pana in 476 de euro), pentru taxa notariala platita la incheierea contractului de vanzare-cumparare (900 de euro, reprezentand onorariul notarului si inscrierea in cartea funciara, potrivit calculelor notarului Floriana Stefanescu), pentru evaluarea apartamentului (100 de euro), dar si comisionul pentru FNGCIMM - acesta din urma fiind unul anual, in cota de 0,37%, aplicat la sold. Se calculeaza acest comision pentru ca dupa ce banca aproba dosarul de credit, FNGCIMM garanteaza pentru client, iar apartamentul este ipotecat in favoarea statului, cu ipoteca de rangul I.

Bancile care s-au inscris in programul "Prima casa"

Cele 20 de banci care vor acorda credite pentru "Prima casa" sunt BCR, BRD, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank si Garanti Bank.