Conducerea ELNAV a decis sa concedieze 118 salariatii ai unitatii. Dupa ce timp de mai multe saptamini s-au tot purtat discutii, reprezentantii sindicatului "Dunarea ELNAV" au primit marti Proiectul de concediere colectiva.

Pe 15 august conducerea ELNAV a emis un document in care se prezenta situatia economica in care se afla unitatea si numarul de salariati ce vor fi afectati de concedierea colectiva. Chiar daca in document se arata ca la intocmirea actului au participat si liderii sindicali, sint voci care spun ca reprezentantii muncitorilor nu au fost ascultati de cei din Consiliul de Administratie. Pentru a sustine aceasta idee, liderul sindicatului “Dunarea ELNAV”, Mariana Ionescu, ne-a declarat ca nu a fost consultata, desi in Contractul Colectiv de Munca si in Codul Muncii se arata ca, atunci cind se vorbeste despre concedierea colectiva, conducerea trebuie sa ia in calcul si pozitia sindicatelor. Mariana Ionescu ne-a mai spus si ca intelege situatia prin care trece ELNAV, dar membri CA trebuie sa urmeze toti pasii prevazuti de legislatia in vigoare.

"Pe fondul unei lipse de comenzi si a situatiei economice delicate de la SC ELNAV SA, administratia a hotarit sa reduca personalul. In acest sens a intocmit un proiect. Daca va fi pus in aplicare, se vor reduce 118 posturi din cele 266 existente. Noi vom solicita lista salariatilor ce vor fi dati afara, un termen pina la care se pot depune contestatii si fixarea unei date la care vor fi analizate contestatiile. Sintem ingrijorati pentru ca cei din conducere au anuntat ca nu sint bani pentru a se plati drepturile celor ce vor fi disponibilizati. Ar mai fi o problema cu faptul ca cei din conducere lasa impresia ca au de gind sa incalce unele prevederi ale Condului Muncii. Totusi eu sper ca au luat in calcul toate problemele", ne-a declarat Mariana Ionescu.

n proiectul realizat de conducerea societatii se arata ca decizia s-a luat pe baza unor materiale in care se demonstra situatia grea prin care trece unitate. In text se mai mentioneaza si ca pentru moment va fi restrinsa activitatea doar pe domeniul turnatorie.

Schelet de lista neagra

Conform proiectului realizat de conducere, la ELNAV vor fi concediati 47 salariati de la sectia Turnatorie, 12 de la Prelucrari, doi de la Modelarie, 23 de la sectia Intretineri si reparatii, sase de la Controlul calitatii, trei de la Marketing-avizari tehnologii, cinci de la Aprovizionare-transport, doi de la Financiar- contabilitate, patru de la Resurse umane, unu de la serviciul Productie. Concedierile vor incepe la data de 15 septembrie, iar termenul in care sindicatul mai poate face propuneri in aceasta directie este de 15 zile de la data primirii Proiectului de concediere colectiva.