Productia energetica a complexurilor a scazut in primul semestru cu pana la 24%. CE Craiova are probleme de cash-flow.

Cele trei complexuri energetice din Oltenia - Turceni, Rovinari si Craiova - taie din achizitii, ca masura anticriza, dupa ce in primul semestru au raportat scaderi ale productiei de energie electrica cu pana la 24%, din cauza crizei economice, au declarat reprezentantii companiilor, citati de NewsIn. Complexul Energetic Craiova a sistat orice fel de achizitii si se axeaza doar pe investitiile de mediu pe care trebuie sa le faca. "Achizitiile de orice fel au fost sistate, ca masura anticriza, pentru ca in aceasta perioada trebuie sa manifestam o atentie foarte mare in fata crizei. De investitiile de mediu nu ne atingem, acelea raman valabile. Sunt probleme cu cash-flow-ul. Fiecare se protejeaza cum poate in aceste conditii de criza. Am facut doar achizitiile pentru productie, in timp ce achizitiile conexe au fost taiate cu totul. De exemplu, cele privind dotarile cu echipamente, necesare fara montaj, precum echipamentele de informatica, de masura si control, masini, utilaje", a declarat directorul general al CE Craiova, Constantin Balasoiu. Acesta a mai spus ca, in plus, s-a majorat si durata de incasare a creantelor, de la maximum 80 de zile, inainte, la 143 de zile, in prezent. "De aceea, acum nu mai facem platile la 70 de zile, ci la 93", a afirmat Balasoiu.

CE Turceni a decis reducerea costurilor de achizitii cu 20%, iar Rovinari cu 10%

La randul lor, reprezentantii CE Turceni spun ca au decis sa-si reduca din cheltuieli prin incheierea unor acte aditionale la contractele pentru achizitii, prin care cantitatea cumparata este diminuata cu 20%.
"Am facut acte aditionale la contractele pentru achizitia de materie prima, materiale, prestari servicii, contracte incheiate in decembrie 2008, prin care sa diminuam cu 20% cantitatea achizitionata. Am luat aceasta decizie din cauza crizei, pentru ca si cantitatea de energie electrica produsa s-a diminuat. Speram, insa, ca productia de electricitate sa creasca in viitor", a declarat directorul financiar al complexului, Octavian Laurentiu Graure.
Potrivit acestuia, cheltuielile au fost corelate cu veniturile. "Astfel, am redus automat cheltuielile", a spus Graure, care a adaugat ca bugetul alocat pentru investitii nu va fi afectat.
De asemenea, Complexul Energetic Rovinari a decis sa reduca si el achizitiile cu 10%.
"Pe fondul crizei economice, o parte din achizitii au fost taiate cu 10%. Au ramas numai acelea care sunt prioritare. Si taiem din achizitiile care nu influenteaza procesul de productie. Am fost nevoiti sa luam aceste masuri, din cauza crizei", a declarat directorul general al companiei, Gheorghe Davitoiu. Acesta a mai spus ca investitiile anuntate nu vor fi reduse.
Profituri mai mici
Complexul Energetic Craiova a avut in primul semestru un profit net de un milion de lei, de 17 ori mai mic, iar productia companiei a scazut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul crizei economice.
De asemenea, profitul net al CE Turceni a fost in primul semestru al acestui an de 18 milioane de lei, aproape de cinci ori mai mic fata de cel din perioada similara a anului trecut, iar productia - in scadere cu circa 24%, din cauza reducerii consumului de energie.
La randul sau, Complexul Energetic Rovinari a avut in semestrul I din 2009 un profit net de 2,17 milioane de lei, de 20 de ori mai mic decat profitul net realizat in aceeasi perioada din 2008, cand a inregistrat 43,94 milioane de lei, ca urmare a investitiilor realizate. Impreuna, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind, dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica, producatorii celei mai ieftine energii din tara.