Indiferent de obiectul de activitate al unei firme, cand vine vorba de concedii medicale, pierderile inseamna miliarde de lei pe an. Daca se iau in calcul marile companii, care au cateva sute de angajati fiecare, “gaura“ la bugetul acestora ar fi in jur
de 5 miliarde de lei de companie, arata un studiu realizat de Medicover.

O companie cu aproximativ 500 de angajati poate pierde anual cel putin 144.000 de euro din cauza concediilor de boala luate de angajati, iar asta ar insemna cheltuieli de 290 de euro pe an, potrivit unui studiu realizat de Medicover.
Astfel, in cazul unei companii de asigurari, in care salariul mediu este de putin peste 400 de euro (brut), la un concediu medical de zece zile pentru o simpla gripa, sa zicem, cheltuielile depasesc 93.000 de euro. Iar costurile pentru inlocuire de personal inseamna in jur de 46.500 de euro.
In cele 144.000 de euro intra si cheltuielile de recrutare si selectie, precum si de training, care pot ajunge, pentru partea de productie, la 300 de euro pe om, la care se adauga salariul (100%) pe o luna (cand angajatul nu face nimic decat training) plus 50% din salariul celui care ii face training. Cand vine vorba de posturi mai bine platite, de conducere, cheltuielile ajung la 550-1.400 de euro pe om, iar costurile pentru sarcina sunt estimate la peste 5.200 de euro pe an.

Pentru o banca, gripa costa 78.000 de euro

O institutie bancara cu minimum 200 de angajati pierde pe an cel putin 78.000 de euro din absenteism, ceea ce inseamna, anual, peste 390 de euro de angajat. Se presupune ca salariul mediu brut intr-o banca este de 560 de euro. Concediile medicale ale angajatilor inseamna pentru banca cheltuieli anuale de peste 50.000 de euro. Iar costurile cu inlocuirea personalului depasesc 25.000 de euro, dupa cum arata studiul. Raportat la media pe tara, intr-o companie cu 100 de angajati platiti cu salariul mediu de 192 de euro pe luna, compania pierde din absenteism cel putin 13.500 de euro dupa aceleasi calcule.

Un program de sanatate reduce costurile la 96 de euro pe an

Pentru ca este mai ieftina prevenirea decat rezolvarea unei probleme, in materie de sanatate, la nivel mondial au aparut programe de sanatate care rezolva in special prin preventie toate problemele de sanatate ale companiilor. In Romania insa, un astfel de program este derulat de o singura clinica medicala. Iar costurile unui program de preventie sunt cele date de abonamentul de sanatate care acopera o gama larga de servicii medicale, de la cele de medicina muncii pana la cele de diagnostic, analize si investigatii. Costul unui abonament pleaca de la 8 euro pe luna, ceea ce poate duce la o cheltuiala anuala per angajat de 96 de euro.
De pilda, un studiu efectuat in 2000 pe 38.000 de angajati ai unei companii americane de telecomunicatii a aratat ca media costurilor medicale directe pentru angajat fara factori de risc era de 425 de dolari pe an, pentru un angajat cu unu-doi factori de risc era de 1.000 de dolari pe an, iar peste trei factori de risc - 2.500 de dolari pe an.
Aplicarea unui astfel de program axat pe educatie, schimbari in stilul de viata si prevenirea imbolnavirilor a avut ca efect in primul an economii de 500 de dolari pe angajat, iar in al doilea an de 700 de dolari pe angajat. Iar in Romania, costurile ar fi cu mult mai mici.