Companiile petroliere Petrom, Rompetrol si Lukoil au propus Ministerului Economiei si Comertului (MEC) introducerea unor facilitati fiscale pentru productia de biocarburanti, aratandu-si disponibilitatea de a investi in capacitati de rafinare in acest sens, potrivit MEC. Reprezentantii celor trei firme s-au intalnit ieri cu ministrul Economiei, Codrut ßeres, caruia i-au prezentat o serie de propuneri pentru introducerea si promovarea consumului biocarburantilor (bioetanol si biodiesel) pe piata romaneasca.
Printre aceste propuneri se numara facilitati fiscale pentru producatorii de biocarburanti, permisiunea de a produce mai multe tipuri de biocarburanti si neimpunerea unei proportii fixe de biocarburant in carburantul conventional.
Trebuie adaugat ca unul dintre angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana este promovarea utilizarii surselor regenerabile de energie in vederea reducerii emisiilor poluante.
In acest sens, Romania a adoptat, in 2005, directiva Parlamentului European privind promovarea consumului de biocombustibili.
Conform acesteia, in 2007 Romania trebuie sa inregistreze o cota de consum de biocarburanti de 2% din totalul combustibililor consumati la nivel national, iar cota va creste gradual pana la 5,75% pentru 2010.
Comisia Europeana (CE) are intentia de a obliga societatile petroliere sa amestece carburantii petrolieri cu biocarburanti (obtinuti din plante), inainte de a-i vinde pe piata. Pana la finele anului 2006, CE va lua o decizie in acest sens. (M.C.I)