Intel si Microsoft Romania vor sa atraga banii alocati de UE pentru Romania pe domeniul tehnologiei informatiei. Pentru aceasta, reprezentantii celor doua companii au comandat un studiu, publicat de The Economist Intelligence Unit, in care se arata ca fondurile alocate noilor state membre UE vor fi aproape dublate.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a explicat ieri ca sectorul romanesc de IT si comunicatii va beneficia, in perioada 2007-2013, de fonduri structurale in valoare de 380 de milioane de euro. Referitor la implicarea celor doua companii in absorbtia fondurilor destinate tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy spune ca acestea vor facilita accesarea fondurilor. "Experienta celor opt state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 nu este prea fericita din punctul de vedere al ratei de absorbtie a fondurilor in primul an, insa Romania trebuie sa invete din greselile lor si sa reusim sa atragem tot mai bine fondurile structurale in primii ani", a mai spus ministrul.
Fondurile structurale alocate de UE in perioada 2007-2013 pentru statele din Europa Centrala si de Est cumuleaza circa 175 de miliarde de euro, potrivit studiului realizat de The Economist Intelligence Unit. Din aceasta suma se estimeaza ca un procent de 10-15% va reveni cheltuielilor pentru sectorul IT. "Sumele finale sunt in curs de negociere. Lipsa unui cadru standardizat care sa gestioneze alocarea fondurilor ingreuneaza stabilirea unor cifre clare (...), dar este aproape sigur ca fondurile destinate domeniului IT vor fi de ordinul zecilor de miliarde de euro", sustine autorul studiului, Matthew Shinkman.
Interesul companiilor internationale pentru banii de la UE vine si ca urmare a faptului ca firmele mici si mijlocii din Romania (IMM) detin foarte putine informatii despre fondurile europene. Potrivit unor oficiali ai Microsoft Romania, doar 14% dintre IMM-uri detin informatii despre fondurile europene si modalitatea de accesare a acestora, in timp ce la nivelul UE ponderea ajunge la 45%. (Andreea Stefan)