Pentru ca nu sunt in competitie cu nimeni si au un singur serviciu, companiile de utilitati precum Transgaz si Transelectrica pot asigura investitorilor la Bursa un profit limitat, dar, ce-i drept, sigur.
Prezent la aniversarea a sapte ani de tranzactionare la Bursa a SIF 1 Banat-Crisana, Teodor Stolojan a declarat ca actionarii companiilor de utilitati ar trebui sa fie informati cu privire la ce-i asteapta atunci cand acestea se listeaza. Stolojan este de parere ca actionarii n-ar trebui sa se astepte la profituri prea mari in conditiile in care "pentru aceste societati care gestioneaza monopoluri naturale pretul este reglementat de autoritati". Luand ca exemplu Transelectrica, Stolojan a precizat ca "scopul acesteia este sa asigure transportul energei la tarife cat mai mici, dar nu in asa masura incat sa nu acopere costurile si nu sa asigure profit".
Fostul consilier prezidential a mai spus ca "Romania are nevoie de ritmuri inalte ale cresterii economice pe urmatorii 25-30 de ani, daca vrem sa ajungem la acelasi nivel de PIB pe locuitor ca in Uniunea Europeana". Pentru aceasta e nevoie de eficientizarea sistemelor de alocare a resurselor astfel incat sa nu mai avem parte de alt FNI, Caritas sau Banca a Religiilor. In acest sens, Stolojan condamna "decapitalizarea societatilor ajunse pe mana unor nenorociti si licitatiile publice trucate".
In ceea ce priveste piata de capital, Stolojan sustine ca aceasta este un element- cheie al sistemului eficient de alocare a resurselor. ßi-a exprimat insa regretul ca mari companii ca Dacia Pitesti sau Otelul Galati s-au retras de la Bursa, considerand ca acestea au primit sfaturi nepotrivite pentru conditia Romaniei. (Madalina Haranita)