De la 1 iulie, un pachet de tigari se scumpeste in medie cu 0,4 lei din cauza majorarii accizei de la 35 la 41 de euro pe mia de tigari. Calendarul de crestere a nivelului accizei convenit cu Uniunea Europeana este insa dat peste cap de taxa pe viciu. Cum aceasta a fost consolidata in acciza, tinta de crestere agreata cu UE pentru finele lui 2009 a crescut de la 64 de euro la 74 de euro pe mia de tigari", dupa cum ne-a explicat Gilda Lazar, director Corporate Affairs JTI Romania. Dar taxa pe viciu este una ilegala, a declarat saptamana trecuta Peter Imre, director Corporate Affairs Philip Morris Romania, aceasta parere fiind impartasita si de ceilalti reprezentanti ai companiilor de tigarete. Si asta pentru ca, in primul rand, "nicaieri in UE nu exista asa ceva, singurele taxe acceptate pentru tigarete fiind accizele si TVA-ul", sustine Lazar. In al doilea rand, taxa pe viciu "contravine Legii Finantelor Publice, care prevede desfiintarea Fondurilor Speciale incepand cu 2005", adauga reprezentantul JTI.
In plus, taxa initiata de ministrul Nicolaescu "constituie un precedent periculos, fiecare minister putand sa-si inventeze fonduri speciale prin fentarea bugetului de stat", este de parere Gilda Lazar. Prin urmare, "se diminueaza si autoritatea de administrare a veniturilor statului, care revine in mod normal Ministerului Finantelor", considera reprezentantii companiilor din domeniu. Una peste alta, taxa de viciu mai prejudiciaza bugetul de stat prin diminuarea veniturilor. Si asta prin faptul ca "35% din incasarile provenite din acciza la tutun si alcool ajung la Ministerul Sanatatii", explica Lazar.

Scumpirile treptate menajeaza inimile fumatorilor

Scumpirea de luna viitoare face parte dintr-un plan de majorare in etape a pretului tigarilor, astfel incat fumatorii sa nu resimta socul unor scumpiri bruste. Ultima scumpire a fost de 0,3-0,4 lei pe pachet si a avut loc la inceputul anului. Majorarile de pret au loc in contextul cresterii nivelului accizelor la tigari. Spre exemplu, de la 1 iulie, acciza totala creste de la 35,16 euro la 41,5 euro pe mia de tigari, dupa cum ne-a explicat Gilda Lazar.
Aceasta a precizat ca, desi se cunoaste valoarea totala a accizei, nu se stie valoarea celor doua componente, specifica (euro/mie) si ad valorem (procent din pretul de vanzare cu amanuntul). Din acest motiv e greu de estimat cum anume se va face cresterea, stiut fiind ca o acciza specifica mai mare favorizeaza tigaretele scumpe, generand cresteri mai mari de preturi in segmentele ieftine, iar o acciza ad valorem mai mare protejeaza marcile ieftine, a mai declarat oficialul JTI.