Restrictiile de zbor impuse din cauza norului de cenusa aduc companiilor romanesti de stat pierderi de pana la 2 milioane de euro zilnic. Cele mai importante sunt inregistrate de operatorul de zbor Tarom, care are pierderi de circa 1,1 mil euro pe zi, a declarat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Marin Anton.
"In aceste zile cu restrictii si cu trafic aerian inchis, companiile de stat, printre care aeroporturile, Autoritatea Aeronautica, Tarom si Romatsa inregistreaza pierderi de 1,8-2 milioane euro pe zi", a declarat Marin Anton.
Potrivit acestuia, in ziua de 17 aprilie aeroporturile Baneasa si Otopeni au avut pierderi de 250.000 euro, iar celelalte aeroporturi dn tara au pierdut circa 150.000 euro, dintre care doar aeroportul din Timisoara aproximativ 70-80.000 euro.
De asemenea, pierderile companiei Romatsa se ridica la aproximativ 350.000 euro pe zi.
Potrivit unei estimari preliminare facute vineri de Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA), companiile aeriene inregistreaza pierderi de peste 200 de milioane de euro pe zi din cauza norului vulcanic.
In afara de pierderile de venituri suferite ca urmare a anularii curselor, companiile aeriene au cheltuieli suplimentare si cu devierea altor curse, cu asistenta acordata fie pasagerilor ramasi pe aeroporturi, fie aeronavelor nevoite sa stationeze in diverse parti ale lumii.