Activitatea uneia dintre cele mai importante societati comeciale din Tecuci este paralizata de citeva zile. Cei peste 350 de salariati de la Commet SA au intrat intr-o greva spontana inca de vinerea trecuta. Motivul supararii e constituit de faptul ca administratia a intirziat cu mai multe zile plata salariilor. In plus oamenii sustin ca mai multe drepturi prevazute in contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe 2006, le sint incalcate.

In acest sens conducerea Sindicatului Liber si Independent din SC Commet SA Tecuci a anuntat ca, datorita nerespectarii prevederilor contractului colectiv de munca pe anul 2006 de catre conducerea societatii, s-a procedat la o intrerupere spontana a lucrului.

Presedintele Sindicatului Liber si Independent din curtea Commet, Costica Codreanu, ne-a informat ca administratia nu a achitat la timp salariile, nu a mai acordat bonuri de masa din luna februarie si nu a acordat in totalitate echipamentul de protectie.

Pozitia lui Codreanu a fost intarita de declaratia presedintelui Federatiei Sindicatelor Unite din Tecuci, Iulian Necula. “In aceasta societate nu s-au primit salariile din data de 30.10.2006. Mai trebuie spus ca sumele colectate pe statele de plata, reprezentind cotizatiile de sindicat, nu au fost virate in contul sindicatului, iar sumele colectate pe statele de plata insemnind cotizatiile la CAR nu au fost virate in contul CAR. Nu s-a efectuat controlul medical periodic obligatoriu si nu s-au distribuit antidotul si hrana suplimentara salariatilor care au acest drept”, ne-a declarat ieri Iulian Necula.

Replica directorului general

Seful de la Commet, Iulian Tocu, care este si liderul conservatorilor tecuceni, ne-a spus ieri ca, desi situatia de la societatea pe care o conduce este grea, lucrurile nu stau chiar asa cum le prezinta liderii de sindicat.

“Azi (n.r. - ieri) nu s-a lucrat. Eu le-am spus oamenilor ca, daca nu se lucreaza, nu avem incasari si nu putem plati salariile. Azi avem de facut o incarcatura, dar oamenii nu au vrut sa munceasca. Problema e ca oamenii sint ca turma. Daca 5-6 oameni urla, ceilalti fac ca ei. Lucrurile nu sint chiar asa cum ati fost informat. Personalul indirect productiv nu si-a primit salariul de vreo 20 de zile, dar personalul direct productiv nu a primit salariul de doar 6 zile. Ziua de leafa e 12, iar azi (n.r. - ieri) e 18. Stiu ca e greu. Sintem aproape de sarbatorile de iarna. Ne este greu si noua. Actionarul majoritar - Uzinexport SA Bucuresti - a facut mereu eforturi sa ne ajute, dar acum am trecut printr-o perioada de reorganizare”, ne-a declarat Iulian Tocu.

Mai multe sute de tecuceni au strigat ieri in gura mare ca patronul pentru care lucreaza le incalca drepturile obtinute in urma negocierilor purtate pe marginea contractului colectiv de munca pe anul in curs. Salariatii de la Commet SA Tecuci au intrat in greva pentru ca, pe linga alte drepturi incalcate de administratie, nu si-au primit lefurile si bonurile de masa de mai multe saptamini.