Chiar daca numarul tranzactiilor imobiliare incheiate in ultimele luni a fost extrem de scazut, procentual, comisioanele percepute de agentiile din Craiova nu scad prea mult.

Ca si la nivel national, in piata imobiliara din Craiova situatia se mentine gri, numarul tranzactiilor finalizate fiind extrem de mic. Cu toate acestea, comisionul perceput de agentiile imobiliare pentru intermedierea tranzactiilor nici nu creste, nici nu scade procentual.
"Pe piata din Craiova s-au practicat intotdeauna comisioane mai mici decat in restul tarii. Cand in Bucuresti era un comision de 3-6%, in Craiova recomandam unul de 2%, care, de multe ori, pe fondul concurentei din piata, in urma negocierilor, scadea si la 1%", a declarat Nicolae Patrascu, directorul Uniunii Patronale a Agentiilor Imobiliare (UPAI) Oltenia.
Situatia nu poate fi generalizata. "In Craiova, pentru proprietatile de lux, care se vand mai greu, comisioanele pot ajunge si la 8-10%", a explicat Cristian Clenciu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

"Totul tine de strategia adoptata pentru a se mentine in piata"

Avand in vedere faptul ca in comisionul perceput intra costurilor serviciilor oferite (consultanta, publicitatea, deplasarile agentilor, verificarea imobilelor), chiar daca piata este inca amortita, este putin probabil ca, procentual, comisioanele ar putea scadea. "Comisioanele scad ca si valoare pentru ca pretul de vanzare al locuintelor a scazut", a spus Nicolae Patrascu.
In ceea ce priveste o potentiala diminuare a comisionului, potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare, aceasta va depinde foarte mult de strategiile de marketing adoptate de fiecare agentie.
"Totul tine de bussiness-ul fiecarei agentii si de strategia adoptata pentru a se mentine in piata. Va depinde, de asemenea, si de cat de rapida va fi vanzarea proprietatii si de cat de mult va avea de lucru in acest sens", a afirmat Cristian Clenciu.

"Comisioanele nu au nici un motiv sa scada"

Nu acelasi lucru se intampla insa la nivel national unde, potrivit reprezentantilor ARAI, reducerea drastica a numarului de tranzactii din ultima perioada, datorata in principal imposibilitatii potentialilor cumparatori de a obtine credite, ar putea duce la o crestere a comisioanelor de mediere percepute de agentiile imobiliare.
"Comisioanele nu au nici un motiv sa scada. In conditiile in care o proprietate se vinde tot mai greu, este normal ca nivelul comisioanelor sa creasca. Agentul se chinuie mai mult sa vanda proprietatea respectiva", a declarat recent Carmen Mihaita, secretarul general al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).