Ministerul Economiei si Comertului intentioneaza sa infiinteze o comisie de consultari cu potentialii investitori la compania de proiect pentru reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda, pentru a relua discutiile cu firmele care au depus anul trecut scrisori de interes. Ministrul Varujan Vosganian a anuntat ca exista in acest sens un proiect de Hotarare de Guvern, prin care se hotaraste infiintara unei comisii de consultari, dupa ce proiectul de infiintare a companiei pentru construirea Unitatilor 3 si 4 a fost abandonat brusc in toamna anului trecut de fostul ministru Codrut Seres.
Vosganian considera ca este necesar un numar mare de investitori la capitalul companiei, pentru ca niciunul sa nu detina pachetul majoritar. "Investitia trebuie sa fie consistenta, dar disipata. Daca administrarea va fi privata sau de stat, nu s-a discutat inca", a spus ministrul. El a aratat ca reactoarele ar putea fi administrate de Nuclearelectrica, dar o decizie in acest sens nu a fost inca luata. Punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 va permite productia unei cantitati de 10,478 TWh de electricitate anual, intrucat cele doua unitati vor avea o putere totala instalata de 1.440 MW. Costurile proiectului sunt estimate la 2,2 miliarde de euro, urmand sa fie asigurate de compania de proiect. Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul primelor doua reactoare, va participa la capital cu structura reactoarelor 3 si 4, pentru care au fost deja efectuate unele lucrari de constructie. Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare, si functioneaza in prezent cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW, care asigura 10% din consumul national de electricitate.

Cel de-al doilea reactor, programat sa intre in exploatare in luna iulie

Cel de-al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna iulie. Dupa punerea in functiune a unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.Un numar de 13 firme si consortii si-au manifestat interesul sa participe la capitalul companiei care va construi cele doua reactoare nucleare si au fost admise pentru etapa negocierilor. Acestea sunt AES Corporation SUA, Alro Slatina, consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi, consortiul Ansaldo Italia - AECL Canada, consortiul Unit Investments Luxemburg - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding Turcia, Electrabel Belgia, Electrica Bucuresti, ENEL Italia, E.ON Energie Germania, Gabriel Resources Canada, Iberdrola Spania, KHNP Republica Coreea de Sud si RWE Power Germania.