Perspectivele economice se imbunatatesc pentru statele din Europa Centrala si de Est, insa viitorul nu este lipsit de provocari, precum asigurarea unui nivel adecvat al creditarii, care sa sustina relansarea economica, sau ameliorarea cadrelor legislative nationale, potrivit Comisiei Europene (CE).
Oficiali ai Comisiei Europene, Fondului Monetar International (FMI), Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Grupului Bancii Mondiale (BM) si ai Bancii Centrale Europene (BCE) au for prezenti vineri, la Bruxelles, la o intalnire cu reperzentantii a 15 banci-mama cu subsidiare in Europa Centrala si de Est, de importanta sistemica pentru economiile tarilor din regiune, se arata intr-un comunicat al CE.
La reuniune au participat si reprezentanti ai bancilor centrale si ai autoritatilor de supraveghere a sistemelor financiare din Romania, Austria, Ungaria, Franta, Grecia, Italia, Belgia, Germania, Suedia, Serbia, Letonia si Bosnia si Hertegovina.
Participantii prezenti la intalnire au analizat masurile anticriza si de management al efectelor crizei si au discutat strategii de cooperare pentru abordarea viitoarelor dificultati si provocari, noteaza Comisia.
Astfel, potrivit concluziilor reuniunii, perspectivele economice ale statelor emergente din Europa Centrala si de Est se imbunatatesc, insa exista in continuare provocari.
"Asigurarea sanatatii sistemului financiar si implementarea masurilor pentru evitarea unor viitoare crize trebuie sa ramana o chestiune cheie, in acelasi timp cu asigurarea unui flux adecvat de credit pentru finantarea relansarii economice. Acest proces va fi ajutat si de imbunatatirea cadrelor regulatorii locale, acolo unde este necesar. Bancile-mama si subsidiarele lor locale vor continua sa poarte dialoguri constructive cu guvernele si autoritatile de supraveghere din tarile de origine si din statele gazda, dar si cu institutiile financiare internationale si Comisia Europeana, pentru a aborda provocarile intr-o maniera coordonata. In acest context, testele de stres corodonate si armonizate vor ajuta la identificarea potentialelor vulnerabilitati", se arata in comunicatul CE.
Aceste subiecte vor fi discutate si la intalnirea la nivel inalt de la inceputul lunii octombrie, de la Istanbul, la care vor participa grupurile bancare, institutiile financiare internationale si autoritatile de supraveghere din tarile de origine si statele gazda, alaturi de oficiali al CE, cu ocazia reuniunilor anuale FMI-BM.
Grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain din Romania au finalizat si semnat, la inceputul lunii august, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata locala si a ratei de solvabilitate a subsidiarelor peste 10%, a anuntat FMI pe 10 august, in ultima zi a vizitei delegatiei Fondului la Bucuresti pentru prima evaluare a acordului de finantare.
Institutia financiara internationala arata ca Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care controleaza circa 70% din piata din Romania, au finalizat si semnat scrisori bilaterale de angajament pe baza modelelor stabilite la Viena pe 26 martie.
La sfarsitul lunii martie, FMI a obtinut acorduri scrise de la cele noua banci-mama, invitate la Viena, care s-au angajat sa mentina finantarile acordate la nivelul de la finele lunii februarie si sa garanteze participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale. Cele noua banci au semnat atunci o scrisoare cadru comuna.
Mai mult, la finele lunii mai a avut loc la Bruxelles o alta intalnire la care au participat reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale, ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, ai Comisiei Europene si ai bancilor centrale din tarile unde isi au sediul bancile-mama. In cadrul acestei intalniri s-a decis semnarea unor noi angajamente care sa priveasca fiecare institutie de credit in parte, si sa fie aprobate de conducerile bancilor-mama.