"Acum putem privi in viitor cu mai mult optimism, cu mai multa speranta. Europa incepe sa iasa din recesiune", sustine Joaquin Almunia.
Afirmatiile sale au fost facute la o reuniune pe teme economice, gazduita de Spania. Statele europene se indreapta spre iesirea din recesiune, in linie cu estimarile privind reluarea cresterii economice la inceputul anului viitor, a spus Almunia, cu acest prilej. El a mai precizat ca scaderea economiilor europene a devenit mai controlata, ca pietele financiare s-au stabilizat, in timp ce dobanzile pe termen scurt au coborat puternic. In urma cu doua saptamani, Almunia sustinea ca economia Uniunii Europene a aratat primele semne pozitive, insa nu exista inca indicatori ai unei reveniri a cresterii. In opinia sa, si economia reala da semne pozitive, iar rezultatele stimulilor fiscali si monetari ar trebui sa fie vizibile in urmatoarele luni.
Opinia sa este impartasita si de Roger Monson, director pe piete emergente la UniCredit CAIB, care considera ca au aparut mai multe semnale care indica un posibil reviriment economic pana la sfarsitul verii. "Dupa cum arata principalii indicatori, avem semne de revenire economica in mai multe tari, inainte ca vara sa se termine. Cred ca optimismul va fi din ce in ce mai vizibil in pretul actiunilor si obligatiunilor", sustine Monson. In opinia sa, "aversiunea" investitorilor fata de risc "a scazut", ceea ce arata ca acestia au o parere tot mai buna despre viitorul economiei globale. "Chiar daca anumiti indicatori, precum somajul, vor continua sa se inrautateasca, activitatea economica va arata mai bine in urmatoarele luni, considera economistul UniCredit.
Pe de alta parte, agentia de rating Moody’s sustine ca, inflatia va intra in intervalul tintaal Bancii Nationale abia in 2010, fiind posibil un volum net al investitiilor straine directe in Romania de aproape 5 miliarde de dolari in acest an, in scadere de la peste 12 miliarde, fata de 2008. Economia romaneasca va intra pe plus din 2010, cand PIB-ul va creste cu 0,2%, dupa o recesiune de 4% inacest an, potrivit estimarilor Moody‘s. Agentia precizeaza insa, ca inflatia nu va intra in intervalul tinta al BNR in acest an. Rata anuala a inflatiei va fi de 4,9% in decembrie 2009, insa va cobori la 3,7% la sfarsitul anului viitor, usor peste tinta actuala a bancii centrale. Deficitul bugetar ar urma sa fie de 5,1% in acest an si sa scada la 4% din PIB in 2010.
Analistii agentiei estimeaza ca deficitul de cont curent se va ajusta la 7,1% in acest an si la 3,5% in 2010. Volumul investiziilor brute ca pondere in PIB-ul Romaniei va creste usor anul viitor fata de acest a, insa economisirea bruta va scadea ca pondere in 2009 si 2010. De anul viitor, importurile si exporturile vor trece pe plus. Raportate la dolari insa dinamica importurilor o va depasi pe cea a exporturilor, potrivit Moody‘s.