Comisarul desemnat pentru agricultura, Dacian Ciolos, pare sa fi facut in general o impresie buna membrilor Comisiei pentru agricultura din Parlamentul European (AGRI), ce l-au audiat vineri pe repezentantul Romaniei, recompensandu-l cu aplauze.
"Suntem foarte bucurosi si multumiti de raspusnurile dumneavoastra. Nu stiu cati dintre comisari au primit la sfarsitul audierilor aplauze atat de calduroase", a spus presedintele comisiei pentru agricultura din PE, Paolo de Castro.
La sfarsitul audierii, europarlamentarii din comisie au venit sa dea mana personal cu Ciolos, felicitandu-l.

Ciolos vrea sa elimine discriminarile intre statele UE privind subventiile

Dacian Ciolos a afirmat, in timpul audierii din PE, ca vrea sa dezvolte impreuna cu europarlamentarii si cu statele membre "criterii echitabile, clare si transparente" pentru acordarea subventiilor directe. El a mai mentionat ca doreste sa elimine "criteriile istorice".
"Criteriile de repartizare a ajutoarelor directe vor face obiectul unor ample dezbateri inainte de a propune reformarea PAC. Sunt convins ca si impreuna cu dumneavoastra, in Parlamentul European, vom putea gasi solutii echitabile", a raspuns candidatul roman.
Comisarul desemnat a mai explicat si de unde ar putea proveni diferentele in acordarea subventiilor.
"Aceste diferentieri vin si din faptul ca fermierii lucreaza in conditii diferite. Obiectivul meu va fi insa sa avem criterii clare si transparente", a explicat Ciolos.

Un europarlamentar francez a criticat viziunea "incoerenta" a lui Ciolos

Stephane le Foll, europarlamentar francez al socialistilor europeni, l-a criticat vineri pe Dacian Ciolos, in timpul audierilor, sustinand ca nu ofera o viziune coerenta. Candidatul Ciolos a raspuns, sigur pe el, ca nu il intereseaza forma, ci continutul si fondul problemei.
"Domnul Ciolos ne ofera raspunsuri extrem de formale. Ati vorbit de cei doi piloni ale PAC. Nu cumva va inchideti singur intr-o viziune a unei agriculturi duble? Eu v-as propune mai degraba o agricultura unica si unitara, nu doi piloni, cu doua obiective diferite", a spus francezul.
"Pe mine nu ma intereseaza forma politicilor noastre, ci fondul si cotinutul problemei. Chiar daca avem doi piloni, nu inseamna ca vizam doua agriculturi diferite", a spus comisarul desemnat, subliniind ca aceasta strategie este determinata si de diversitatea agricola din UE.
"Al doilea pilon al PAC ne ofera spatiul de manevra pentru a le permite fermierilor sa se modernizeze. Apoi, acest lucru permite si o legatura mai buna intre agricultura si spatiul rural", a explicat Ciolos.
"Inteleg temerile dumneavoastra si sunt deschis la noi idei, dar eu nu ma poticnesc in probleme privind forma", a mai afirmat Ciolos.