100 de comisari ai Garzii de Mediu din intreaga tara, membri ai Sindicatului National al Garzii de Mediu, vor picheta azi, timp de doua ore, sediul central al institutiei din Bucuresti.

Sindicatul National al Garzii de Mediu a declansat conflictul de munca, motivul principal de nemultumire reprezentandu-l Hotararea de guvern nr. 1224 din 10 octombrie, care reglementeaza reorganizarea activitatii institutiei, care a fost aprobata fara consultarea sindicatului.

Potrivit liderului sindicatului din cadrul Comisariatului Regional al Garzii de Mediu Galati, Viorel Beltic, hotararea de guvern a fost elaborata si adoptata fara consultarea Sindicatului National al Garzii de Mediu. "Acest act normativ presupune o reorganizare a activitatii la nivel national a Garzii de Mediu, fara a prevedea insa modalitatea in care personalul comisariatelor regionale va fi preluat de celelalte comisariate cu personalitate juridica si nici ce se va intampla cu aceste posturi. Astfel, peste 150 de posturi sunt desfiintate, transformate sau excluse, fara niciun temei, din statutul de functii. Sindicatul solicita reevaluarea numarului si repartizarii posturilor la nivelul Garzii Nationale de Mediu, aplicarea actului normativ incalcand grav dispozitiile legale privitoare la respectarea drepturilor personalului angajat in cazul reorganizarii institutiei. In ultimii ani schimbarile in conducerea Garzii Nationale de Mediu au fost facute dupa criterii politice, desi politica de control este una singura si are la baza legea. Avem semnale ca prin noul act normativ se doreste acelasi lucru la nivelul comisaratelor judetene", ne-a mai declarat Viorel Beltic.

Principalele doleante ale sindicalistilor sunt respectarea cadrului legal privind statutul functionarului public, suplimentarea numarului de functii publice astfel incat dupa reorganizare sa poata functiona noile comisariate judetene, crearea de noi criterii pentru distribuirea veniturilor salariale suplimentare, conditii de munca si protectie pe parcursul actiunilor de control.

Astazi comisarii de mediu din intreaga tara vor picheta sediul central al Garzii de Mediu, iar la data de 5 decembrie acestia vor declansa o greva de averstisment, intre orele 8.00 si 10.00. Daca sindicalistii si conducerea institutiei nu vor ajunge la o intelegere, actiunile de protest vor culmina pe data de 12 decembrie, cand se va declansa greva generala.

"La ora actuala Comisariatul Regional al Garzii de Mediu Galati, din care fac parte comisariatele judetene din 6 judete, are un contabil si un economist. In urma reorganizarii, care presupune desfiintarea comisariatului regional, fiecare dintre cele 6 comisariate judetene ar trebui sa aiba un contabil si un economist", a exemplificat Viorel Beltic.