Comertul electronic pare sa devina o afacere din ce in ce mai profitabila si in Romania. In perioada Sarbatorilor de iarna, acesta a inregistrat o crestere semnificativa. Astfel, conform statisticilor, se pare ca din ce in ce mai multi romani prefera sa faca cumparaturi stand in fata calculatorului.
Numarul tranzactiilor online cu cardul procesate prin sistemul ePayment in decembrie 2006 a ajuns la aproape 10.000, depasind cu mai mult de 1,5 ori cifra echivalenta din 2005, potrivit unei analize realizate de GECAD Group. Astfel, raportat la media lunara a primelor 11 luni din 2006, Luna cadourilor a inregistrat o crestere de circa 140%.
In ceea ce priveste produsele si serviciile cumparate online prin card bancar, reprezentantii companiilor care practica un astfel de comert sustin ca in aceasta perioada au crescut mult vanzarile la aparate foto, laptopuri si telefoane mobile. Totodata, abonamentele de publicatii s-au vanzandut de 2,5 ori mai mult decat intr-o luna normala.
Pe de alta parte, vanzarile de servicii turistice, cazare si bilete de avion au fost in scadere de la jumatatea lui decembrie, rezervarile in acest domeniu facandu-se inainte de finalul anului. Ca urmare, vanzarile la aceste servicii s-au situat la 70% din numarul total inregistrat in noiembrie. Se pare ca in aceasta perioada, romanii au comunicat mai mult. Cartelele preplatite, cumparate de pe piata electronica, au fost si ele mai cautate decat anul trecut, inregistrand o crestere a numarului de tranzactii de 1,2 ori fata de lunile trecute.
Specialistii explica ca de Sarbatori romanii vorbesc mai mult, iar cartele preplatite sunt un produs oferit de multe ori drept cadou. (Andreea ßtefan)