Parlamentarii europeni au votat ieri initiativa legislativa privind interzicerea totala a importurilor si exporturilor de blanuri de pisici si caini, interdictie ceruta inca de anul trecut de Comisia Europeana si care este sustinuta de numeroase organizatii pentru protectia animalelor. Potrivit site-ului Hotnews, se estimeaza ca, anual, numai in China sunt ucise doua milioane de animale, caini si pisici pentru a alimenta comertul cu blanuri pe plan international. La solicitarea mai multor organizatii, inclusiv una condusa de Paul McCartney, mai multe state comunitare au cerut CE sa ia masuri impotriva comertului cu blanuri de pisici si caini. CE a anuntat in ultima parte a anului trecut primele initiative legislative in acest sens, dupa ce zece tari membre anuntasera, deja interdictii asupra comertului de acest fel, la nivel national.
Comertul cu blanuri de caini si pisici e pe cale sa fie interzis total in UE. Potrivit militantilor pentru apararea drepturilor animalelor, citati de BBC, China este principala tara exportatoare de astfel de blanuri, folosite pentru confectionarea de manusi, palarii, paturi, jucarii si chiar pantofi. Este nevoie de circa 12-15 caini adulti sau de 24 de pisici pentru a confectiona o haina de blana. Iar producatorii folosesc adesea denumiri inselatoare pentru a lasa impresia ca este vorba despre altfel de blanuri: sacal asiatic, lup Asiatic, caini mongoli, pisica de munte, goyangi etc.
Initiativa legislativa europeana vizeaza blocarea importurilor de blanuri de pisici si caini, aplicarea de sanctiuni celor care comercializeaza astfel de produse si incurajarea schimburilor de informatii pentru prevenirea comertului de acest tip. Potrivit datelor detinute de Comisie la sfarsitul anului trecut, nu exista dovezi ca in cadrul UE ar exista ferme de crestere a pisicilor si cainilor, pentru a folosi blana lor. (D.E.)