Saptamana trecuta a avut loc la Bucuresti importantul summit al premierilor din Europa de Sud-Est dedicat "Integrarii Europei prin dezvoltarea comertului liber in regiune", reuniune care s-a incheiat cu o declaratie comuna a celor prezenti si care a avut ca scop amendarea acordului de liber schimb CEFTA si extinderea sa in noul context generat de apropiata integrare europeana a Romaniei si Bulgariei.
Desi reflectata destul de modest de media, intalnirea a avut un rol deosebit prin faptul ca s-au trasat proiecte care au ca scop simplificarea relatiilor comerciale dintre firmele si companiile care fac parte din aceasta zona a Europei. In acest sens, Deutsche Welle citeaza reprezentantii UE la acest summit, care au aratat ca cele 30 de acorduri bilaterale care reglementeaza in prezent relatiile comerciale din statele din sud-estul Europei reprezinta un cosmar pentru orice investitor.
Potrivit noului proiect de acord, zona libera de comert se va intinde de la Marea Neagra pana la Adriatica, iar din ea vor face parte toate statele care nu au aderat inca la Uniunea Europeana.
Trebuie spus ca proiectul noului acord pus in discutie la Bucuresti prevede, pe langa extinderea acordului CEFTA, si actiuni concrete cum ar fi eliminarea taxelor vamale pentru marfurile industriale, exceptie facand unele produse agricole. Deutsche Welle subliniaza insa ca nu toate statele reprezentate la reuniunea de la Bucuresti s-au aratat multumite de propunerea facuta de Romania in vederea extinderii acordului CEFTA. De exemplu, Croatia si-a exprimat temerea ca initiativa va duce la un fel de recreare a Iugoslaviei, in timp ce seful Guvernului din Macedonia si-a exprimat rezervele fata de propunere.
La sfarsitul lunii viitoare, vor continua negocierile cu privire la extinderea CEFTA, la nivel de experti. Mai trebuie spus ca, in declaratia comuna prezentata de premierul Tariceanu se arata ca, la propunerea premierului croat, toti sefii de Guvern reuniti la Bucuresti au decis, de comun acord, incheierea acestor negocieri la sfarsitul lui septembrie, pentru ca acordul sa intre in vigoare pana in 2007, cand Romania si Bulgaria ar putea deveni membre ale Uniunii Europene.