Desi saptamana aceasta producatorii au scazut pretul la carnea de pasare si la oua cu aproximativ 5%, comerciantii acestor produselor nu vor schimba preturile, este de parere presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van, citat de NewsIn.
Masura de a reduce preturile la poarta fabricii a fost determinata de scaderea vanzarilor in ianuarie, a explicat Van.
Presedintele UNCPR a precizat ca scaderea vanzarilor in aceasta perioada se intampla in fiecare an.
In ceea ce priveste volumul vanzarii la carnea de pasare in decembrie, Ilie Van a spus ca nu s-a inregistrat nicio modificare comparativ cu restul lunilor din an. "In decembrie, s-au vandut aproximativ 20.000 de tone de carne de pasare si peste 120 de milioane de oua, ceea ce reprezinta de fapt media lunara de peste an", a mai adaugat Ilie Van.
Despre majorarea sau micsorarea pretului la carnea de pasare din 2007, presedintele UNCPR a precizat ca "este prematur sa se faca o estimare in acest moment, dar, cu siguranta, eliminarea taxelor vamale la import si implicit cresterea importurilor vor influenta si preturile practicate pe piata interna".

Riscul de aviara interzice exporturile

In acelasi timp, riscul reaparitiei gripei aviare amana ridicarea interdictiei la exportul avicol. Reprezentantii Autoritatii National Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu s-au implicat suficient si nu au explicat la Bruxelles ca interdictia de a exporta carne de pasare nu mai este necesara deoarece gripa aviara a fost eradicata in toata tara, sustine presedintele UNCPR.
Acesta a mentionat ca piata carnii de pasare din Romania se va confrunta anul acesta cu o situatie dificila, respectiv importuri masive si imposibilitatea de a exporta carne de pasare. (Andreea ßtefan)