Procesul intentat Directiei de Munca de catre ArcelorMittal Galati, prin care se solicita anularea actului administrativ prin care institutia a refuzat inregistrarea actului aditional care prevedea prelungirea valabilitatii CCM de la Combinat pana la 31 decembrie 2008, va avea azi un prim termen, care se anunta a fi unul fierbinte, in conditiile in care Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS) a depus saptamana trecuta, la Tribunal, cerere de interventie in proces.

Desi termenul initial al procesului a fost fixat in ziua de 6 iunie, instanta a decis luni, la solicitarea ArcelorMittal Galati, modificarea termenului de judecata pentru data de 28 mai, exact in ziua in care conducerea Combinatului trebuie sa comunice sindicatelor daca initiaza sau nu negocierea noului Contract Colectiv de Munca. In cazul in care instanta va da azi castig de cauza Combinatului prin luarea unei hotarari care sa prevada inregistrarea actului aditional de catre Directia de Munca, valabilitatea CCM va fi prelungita pana la 31 decembrie 2008, ceea ce ar insemna imposibilitatea declansarii legale a unui conflict de interese.

"Sindicatul Solidaritatea a depus cerere de interventie in proces, dar, din cate stiu eu, nu am primit nicio citatie pentru a ne prezenta la proces. Cererea de interventie am facut-o argumentand faptul ca Directia de Munca nu poate inregistra actul aditional deoarece acesta nu este semnat de sindicatul nostru, care are reprezentativitate pe o treime. Sindicatul Solidaritatea are hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila privind obtinerea reprezentativitatii pe o treime la Combinat, care e valabila pana in mai 2009. Sper ca justitia sa-si faca datoria si legea sa fie respectata", ne-a declarat Gheorghe Tiber, liderul SSS.

Potrivit aceleiasi surse, motivatia Combinatului in introducerea actiunii, aceea ca numarul membrilor Sindicatului Solidaritatea este mai mic decat o treime din numarul angajatilor unitatii, nu are baza legala deoarece sindicatul are reprezentativitate pe o treime potrivit hotararii judecatoresti. Liderul SSS sustine ca va prezenta in instanta tabelele cu adeziunile la sindicat ale angajatilor Combinatului.

Actiunile intreprinse de ArcelorMittal Galati pentru inregistrarea actului aditional la Directia de Munca, solicitare care a fost refuzata, cat si demersurile facute in justitie, au fost invaluite in tacere. Directorul general al Combinatului, Augustine Kochuparampil, declara la 18 mai corespondentului Rompres ca nu s-au facut demersuri juridice pentru inregistrarea actului aditional semnat de 10 sindicate si ca acest lucru nu reprezinta o problema importanta pentru companie. Declaratiile acestuia sunt contrazise de faptul ca reprezentanti ai companiei s-au prezentat la Directia de Munca pentru a inregistra actul aditional.

Potrivit directorului Directiei de Munca, Olimpia Niculina Ralea, reprezentantii ArcelorMittal Galati s-au prezentat la sfarsitul lunii aprilie pentru a inregistra actul aditional. "Solicitarea ArcelorMittal Galati nu a putut fi inregistrata. Noi am refuzat acest lucru in baza articolului 26, aliniatul 1 litera c, in care se precizeaza ca actul nu a fost semnat de toti reprezentantii partilor prezente la negociere", a conchis Olimpia Niculina Ralea.