Febra retrocedarilor a atins si cele mai importante societati din Galati, printre care se afla Combinatul, Santierul Naval Damen, Atlas, Menarom, anumite suprafete de teren fiind revendicate de persoane care sustin ca au acte de proprietate asupra pamantului.

La Primarie a fost depusa in ultimii ani o serie de notificari din partea persoanelor care au revendicat, in baza prevederilor Legii nr. 10 din 2001, parti din terenurile aflate la ora actuala in proprietatea unor societati comerciale importante.

Printre acestea se numara ArcelorMittal, pentru care s-au depus doua notificari, Santierul Naval Damen, pentru care s-au depus 13 notificari, Mehid cu 14 notificari, FAM cu 5 notificari, Menarom cu 4 notificari, Atlas cu 3 notificari, precum si SNCFR, pentru care s-au depus 14 notificari.

Solicitarile persoanelor care au revendicat la Primarie anumite suprafete din terenurile respective au fost transmise firmelor, urmand ca ulterior, dupa analizarea actelor, dosarele sa fie transmise la AVAS si apoi la Fondul Proprietatea pentru acordarea despagubirilor.

Terenul Combinatului, revendicat

Una dintre cele doua notificari care au ca tinta pamantul aflat in proprietatea Combinatului a fost depusa inca din noiembrie 2001 de catre Olimpia Cutulis, care a revendicat 2.420 de metri patrati de teren aflat in zona Baltii Catusa, unde la ora actuala se afla benzile pentru minereu.

"Acest teren s-a aflat in proprietatea bunicilor mei si a fost expropriat in baza Decretului nr. 556 din data de 30 decembrie 1970. Am depus o notificare la Primaria Galati, iar dosarul, la care am depus si actul care arata unde a fost terenul, a fost transmis acum 2-3 luni la ArcelorMittal Galati. Stiu ca nu pot primi terenul, dar doresc sa primesc despagubiri", ne-a spus Olimpia Cutulis.

Desi in cazul terenului detinut de ArcelorMittal Galati, care este de 1.600 de hectare, s-au depus doar doua notificari pentru anumite suprafete de pamant, se pare ca numarul fostilor proprietari este mult mai mare.