Ministerele Economiei si Finantelor incearca sa gaseasca o solutie pentru Oltchim. Compania are nevoie de garantii de stat, dar si de aprobarea CE.

Ministerele Finantelor si Economiei trebuie sa gaseasca solutii pentru aprobarea de catre Comisia Europeana a garantiilor de stat pentru Combinatul chimic Oltchim, a anuntat vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, la finalul sedintei de ieri a coalitiei guvernamentale.
Flutur a afirmat ca titularii celor doua ministere au fost mandatati de conducerea celor doua partide guvernamentale sa gaseasca o solutie pentru acordarea de garantii de stat pentru Oltchim, dar si pentru procedurile de aprobare a acestor garantii de catre Comisia Europeana.
"Primul-ministru a cerut gasirea unor solutii privind garantiile de stat si procedurile de aprobare a acestor garantii de catre Comisia Europeana, pentru ca aceasta unitate sa poata functiona in perioada care urmeaza", a declarat Flutur, la finalul sedintei coalitiei.
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a imprumutat 700.000 de euro de la sucursala din Romania a GarantiBank International NV, pentru finantarea activitatii curente. Contractarea creditului, cu scadenta in luna mai 2010, a fost aprobata de Consiliul de Administratie al companiei pe 22 aprilie, se arata intr-un raport al combinatului, transmis, saptamana trecuta, Bursei de Valori Bucuresti.
"Garantarea acestui imprumut se realizeaza cu gaj asupra tuturor conturilor deschise de societate la banca, bilet la ordin in alb si cesiuni de creante", se arata in raportul Oltchim.
Combinatul a raportat pierderi de 28 de milioane de lei in trimestrul I 2009.
Compania a inregistrat pierderi de 28,1 milioane de lei in primele trei luni ale acestui an, de aproape opt ori mai mari decat cele din intervalul similar al anului trecut, dupa ce afacerile sale s-au comprimat cu 39%, a anuntat societatea la sfarsitul lunii aprilie.
Valoarea totala a garantiilor de stat ce vor fi acordate in 2009 este de sase miliarde de lei, potrivit ordonantei de urgenta privind rectificarea bugetara.
Grupul are investitii de aproape 600 de milioane de lei in 2009
Compania a bugetat pentru acest an investitii in valoare de 576,8 milioane de lei, dintre care 500 de milioane de lei din credite. Totodata, directorul general al combinatului chimic, Constantin Roibu, a declarat la inceputul lunii martie, ca Oltchim are in plan contractarea unor credite de 480 de milioane de euro.
Oltchim este detinuta majoritar de stat, structura actionariatului fiind impartita intre Ministerul Economiei - 54,79%, Petro Carbo Chem SE Germania - 12,15%, persoane fizice - 17,2% si alte persoane juridice - 15,8%.
Cele mai recente tranzactii cu actiunile Oltchim au avut loc joi, la pretul de 0,242 lei pe unitate. Capitalizarea combinatului chimic este de 83,01 milioane de lei.
La inceputul saptamanii trecute, aproximativ 2.000 de salariati ai combinatului au protestat, reclamand neacordarea garantiilor de stat promise. "Presedintele Traian Basescu, ministrul de finante si cel al economiei au promis, pe rand, ca nu ne vom pierde locurile de munca si ca vom obtine, cu acordul UE, un credit garantat de stat de 100 de milioane de euro. Prin aceste actiuni de protest ii atentionam ca a venit vremea sa se tina de cuvant", declara Mihai Diculoiu, liderul sindicalistilor de la Oltchim. El a mai declarat ca, in acest an, cifra de afaceri a companiei a scazut dramatic. "De la 55 de milioane de euro, in 2008, cifra de afaceri este acum de 18 milioane de euro, o scadere dramatica si alarmanta", a spus liderul sindicatului, adaugand ca salariile vor fi diminuate. "In curand, salariile ar putea fi diminuate cu 15%, dupa ce, in acest an, pentru prima data de la revolutie, nu s-a acordat prima de Paste", a precizat Diculoiu.