Guvernul si compania austriaca Voestalpine vor semna la Palatul Victoria, in jurul orei 16:00, un memorandum de intelegere cu privire la dezvoltarea unui combinat siderurgic in zona Marii Negre, a anuntat Executivul. Premierul Calin Popescu Tariceanu si minittrii implicati in redactarea memorandumului pentru investitia estimata la cinci miliarde de euro s-au intalnit inaintea sedintei de miercuri a Guvernului pentru a analiza clauzele intelegerii.
In urma cu trei saptamani, premierul Tariceanu si conducerea companiei austriece au convenit, intr-o discutie la Palatul Victoria, ca memorandumul sa fie semnat in prima decada a lunii octombrie, urmand ca Voestalpine sa decida in luna decembrie in ce tara va construi combinatul de productie a otelului. Compania austriaca a semnat pana in prezent precontracte de cumparare pentru aproximativ 200 de hectare in apropiere de Constanta, pentru constructia combinatului, potrivit surselor citate.
Voestalpine intentioneaza sa construiasca un combinat siderurgic in estul Europei, investitie estimata la cinci miliarde de euro.
Guvernul a cautat solutii prin care sa ofere Voestalpine o alternativa la un teren din jurul Portului Constanta, cu o suprafata de 50 de hectare, solicitat de compania austriaca, a carui concesiune a fost castigata prin licitatie de SC Comvex SA, in iunie 2008. Comvex este cel mai mare operator de marfuri de la Marea Neagra, singurul care poate opera nave mari si care intentioneaza sa isi extinda capacitatea de depozitare. Doua dintre viitoarele linii de depozitare ar putea fi puse la dispozitia Voestalpine.
Grupul austriac ar urma sa construiasca, langa combinat, o centrala electrica de cel putin 200 MW, care sa asigure 80% din consumul unitatii. Pentru a acoperi diferenta, compania a initiat discutii cu potentiali furnizori de electricitate, printre care Electrica. Voestalpine ar putea colabora cu compania belgiana Electrabel la constructia centralei electrice, dar o decizie va fi luata numai daca grupul va construi fabrica de otel in Romania. Electrabel a anuntat ca vrea sa construiasca o termocentrala de cel putin 800 MW in Constanta, wi este implicata si in proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de Cernavoda.
Romania concureaza cu Bulgaria, Turcia si Ucraina pentru a atrage investitia in constructia combinatului siderurgic.