Noul Cod Fiscal si actele normative care vin in aplicarea sa aduc o serie de modificari controversate in sistemul de taxe si impozite romanesc.
De altfel, unele dintre aceste schimbari de legislatie sunt chiar contestate de investitori straini si oameni de afaceri autohtoni, deopotriva. O prevedere “incriminata“ de oamenii de afaceri se refera la faptul ca firmele care au un grad mare de indatorare trebuie sa ia in considerare o majorare a capitalului social pana la sfarsitul anului, pentru a putea sa-si deduca cheltuielile cu dobanzile potrivit modificarilor din Codul Fiscal, a declarat ieri Patrick Leonard, tax partner la KPMG.
Tot reprezentantii KPMG au atras ieri atentia asupra uneia din prevederile Codului Fiscal care cu greu a fost recent modificata.
Este vorba despre faptul ca prin noul Cod Fiscal agentii economici au fost obligati ca, inainte cu
60 de zile de la cesionarea sau instrainarea sub orice forma a actiunilor (cu exceptia celor care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital) ori a partilor sociale sau a mijloacelor fixe, sa anunte autoritatile fiscale.
Acestea trebuiau sa fie incunostiintate pentru a porni controale la respectivele societati.
Niculae Done, partener in cadrul KPMG Romania, a apreciat ieri: “Aceasta cerinta este nerezonabila si nepractica, iar rezultatul il constituie o incalcare a libertatilor economice ale contribuabililor“.