Vicepremierul Gheorghe Pogea a promis, ieri, ca anul viitor nu va mai fi modificat Codul Fiscal si ca actualul Guvern va simplifica legislatia privind mediul de afaceri, asigurind stabilitate si predictibilitate IMM-urilor. El a recunoscut ca actuala forma a Codului Fiscal nu raspunde asteptarilor oamenilor de afaceri. "Trebuie sa adunam cit mai multi bani publici pentru a asigura servicii publice la nivel european ", a motivat Pogea ultimele mariri de taxe si impozite.
Pe de alta parte, vicepremierul a evidentiat ca introducerea cotei unice a contribuit la crearea a 170.000 de noi locuri de munca. "Oamenii de afaceri au inteles sa intre in legalitate. Acum costa mai mult sa ramii in economia subterana ", a apreciat Pogea. Ministrul de stat pentru Coordonarea Activitatilor Economice a subliniat ca 85% din sectorul privat romanesc este reprezentat de IMM-uri, dar performanta acestora se ridica doar la 70% din nivelul mediul al IMM-urilor din Uniunea Europeana.
Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut este de parere ca procesul de asimilare a normelor europene Iin legislatia romaneasca este definitivat in proportie de 90% doar pe hirtie. Administratia din Romania ramine pregnant corupta, iar interesele legitime impiedica companiile sa fie tratate egal sub aspectul legii ", a afirmat Milut. "Cota unica nu a reusit sa scoata la suprafata veniturile realizate la negru, iar economia subterana este si acum cotata la peste 40% din PIB. In acest timp, 4,8 milioane de oameni angajati direct in activitate sint sufocati de un numar urias de taxe si impozite ", a constatat liderul UNPR.

UGIR-1903 solicita suspendarea modificarilor la Codul Fiscal

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania-UGIR-1903 solicita suspendarea celei de-a patra modificari a Codului Fiscal din 2005 si va propune, in urma realizarii unor studii de impact, noi solutii pentru atragerea de bani la bugetul de stat. Conform reprezentantilor UGIR 1903, modificarile Codului Fiscal propuse de Executiv conduc la scaderea competitivitatii economiei romanesti, cresterea inflatiei, reducerea volumului investitiilor straine in Romania si degradarea nivelului de trai si a puterii de cumparare a populatiei.
Intentia de impozitare a activelor corporale, marirea duratei de amortizare a fondurilor fixe, majorarea substantiala a impozitului pe cladiri si mijloace de transport auto, cresterea accizelor la carburanti si energie electrica, precum si eliminarea unor deductibilitati la calculul impozitului pe profit, produc degringolada in mediul de afaceri, amplificarea ponderii pietei negre si consolidarea structurilor mafiote.
UGIR-1903 solicita Executivului efectuarea unor studii de impact pentru fiecare mmasura propusa in proiectul de modificare a Codului Fiscal si considera ca atragerea in zona legalitatii a 10% din economia subterana poate asigura resurse financiare substantiale pentru cresterea Produsului Intern Brut

Cota unica nu respecta principiile clasice economice

Cota unica introdusa in Romania, cu principiile pe care aceasta le cuprinde, nu respecta teoriile economice clasice a apreciat avocatul Gabriel Biris. "Au fost eliminate exceptiile si nu s-au creat conditii pentru cresterea gradului de conformare. inca nu sint declarate salariile mari, cum sint cele care se obtin din activitati independente ", a spus Biris. Noile reglementari sint "antieconomice ", considera Biris, dind ca exemplu eliminarea amortizarii accelerate, propunerea de impozitare cu 0,5 % a investitiilor pentru bunurile a caror valoare depaseste 500 de euro si reducerea cuantumului deducerii cheltuielilor facute in scopul obtinerii de venituri.
De asemenea, impozitul pe dividente este impotriva principiilor cotei unice, pentru ca presupune dubla impozitare, a spus avocatul Biris.
In urma unei analize proprii, Biris a ajuns la concluzia ca, potrivit legislatiei in vigoare, daca ar fi eliminate abuzurile si exceptiile de la lege, s-ar putea stringe aproximativ 77 de miliarde lei vechi la buget, respectiv 2,2 % din PIB. Totodata, Biris a spus ca toate impozitele propuse nu vor aduce la buget decit 0,5 % in plus.

Scutiri de impozit pentru profitul reinvestit in IT

Ministrul Comunicatiilor, Szolt Nagy, a anuntat ieri ca va propune Guvernului adoptarea unui proiect de lege care sa permita scutirea de impozit pe profitul reinvestit de firme in IT. "Sintem in discutie cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Integrarii Europene si Consiliul Concurentei pentru obtinerea avizelor necesare ", a spus Nagy. Ministrul a aratat ca este nevoie de o orientare mai accentuata a investitiilor firmelor catre tehnologiile de virf, care le creeaza premisele pentru a deveni mai competitive in perspectiva intergrarii in UE. In Romania, achizitia de noi tehnologii de catre companii este relativ scazuta. Doar 39,6% dintre intreprinderile mijlocii si 20,2% dintre intreprinderile mici si-au planificat asemenea investitii in 2005, a spus Szolt Nagy. Ministrul nu a putut preciza insa cind va fi adoptat actul normativ privind reinvestirea profitului, aratind ca sint in analiza mai multe variante ale proiectului.