De la inceputul anului viitor, agentii economici nu vor mai fi obligati sa intocmeasca facturi fiscale, ci pur si simplu vor investi intr-un software care, odata instalat pe calculatorul propriu, va genera documentele fiscale ce vor tine locul clasicelor facturi, cu respectarea anumitor elemente obligatorii de identificare, anunta periodicul "Afacerea", al Camerei de Comert si Industrie Bucuresti. Astfel, agentii economici nu vor mai fi nevoiti sa cumpere facturi tipizate, reducandu-si astfel costurile. De asemenea, comertul la negru cu facturi va disparea.
Codul Fiscal impovareaza insa microfirmele. Aceste societati care au cativa angajati si cifre de afaceri sub 50.000 de euro sunt nevoite sa angajeze experti contabili, care sa fie absolventi de ASE. Trebuie spus ca in prezent evidenta contabila a microfirmelor poate fi tinuta si de contabili colaboratori. In plus, evidentele contabile vor fi depuse la Registrul Comertului. Administratorul va raspunde pentru organizarea contabilitatii, iar directorul contabil sau expertul contabil, pentru corectitudinea raportarilor. Aceste prevederi vor intra in vigoare de la inceputul lui 2009. Tot de atunci, situatiile financiare anuale nu se vor mai depune la Administratiile Financiare, ci la Registrul Comertului. Mai mult, firmele vor trebui sa depuna note explicative odata cu depunerea bilanturilor contabile, incepand cu 1 ianuarie 2007, conform Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 200 din 22 noiembrie ce urmeaza sa fie publicat in "Monitorul Oficial". Aceste note explicative se anexeaza la situatiile financiare, din necesitatea de a avea informatii transparente pentru cei care citesc situatiile financiare. Notele explicative vor cuprinde angajamentele si garantiile pe care societatea respectiva le-a acordat altor firme sau persoane fizice.

Scutiri pentru actionari mai mici

O alta veste buna adusa de Codul Fiscal este aceea referitoare la impozitul pe profit. Astfel, de la anul, actionarii care detin cel putin 15% din capitalul firmei vor putea beneficia de scutiri de la calculul impozitului pe profit. Pragul minim de detinere de actiuni s-a redus de la 25% si va fi de 10% in 2009.