Termenele de plata a produselor sunt prea mici si pot duce la scaderea comenzilor, spun producatorii. De exemplu, pentru produsele proaspete, plata se face in termen de 12 zile, iar pentru cele congelate, in maximum 20.
Traian Basescu a adoptat miercuri Codul de bune practici.
Nici nu a apucat sa intre in vigoare si deja se cer modificari. Este vorba de codul de bune practici in comertul cu alimente, care dupa doi ani de dispute privind forma sa finala, s-a constatat ca nu este perfect. Codul elimina si diminueaza unele taxe de raft, dar scurteaza termenele de plata pentru produsele vandute in hipermarketuri. Producatorii din industria alimentara cer acum amanarea aplicarii lui.
Ei se plang ca termenele de plata a produselor sunt prea mici si pot duce la scaderea comenzilor. De exemplu, pentru produsele proaspete, plata se face in termen de 12 zile, iar pentru cele congelate, in maximum 20. Codul prevede amenzi usturatoare pentru depasirea acestor termene, intre 50.000 si 100.000 de lei.
Acelasi cod de bune practici aduce si avantaje producatorilor. Ei scapa de taxa de intrare in magazin, cuprinsa intre 1.000 si 15.000 de euro. De asemenea, a fost eliminata taxa pentru modernizarea magazinelor, care ajungea pana la 5.000 de euro. Producatorii erau obligati sa plateasca si un serviciu de vanzare garantata. Se percepea, astfel pana la 0,75% din cifra de afaceri lunara. Codul de bune practici elimina aceasta plata. Exista si taxe al caror cuantum a fost diminuat. Codul permite negocierea taxei de LISTARE a produsului, care era de 500 de euro pentru fiecare articol in parte.