Pretul gazelor naturale pe care Romania il plateste catre Gazprom este mai mare comparativ cu cel platit de alte tari. La aceasta concluzie se pare ca a ajuns si ministrul Economiei si Comertului, Codrut ßeres, care a declarat recent pentru un post de televiziune ca trebuie lamurita problema pretului pe care tara noastra il plateste pentru gazele rusesti. Mai mult chiar, ßeres a precizat ca va cere explicatii in acest sens companiilor importatoare. Aceasta decaratie a venit dupa ce Ucraina si Rusia au ajuns la un acord in ceea ce priveste pretul gazelor naturale. Trebuie spus ca Moscova si Kievul au incheiat un contract pe cinci ani, care fixeaza pretul gazului rusesc la 230 de dolari pentru mia de metri cubi, dar care permite Ucrainei sa plateasca 95 de dolari pentru mia de metri cubi. Diferenta este suportata de compania ruso-ucraineana RosUkrEnergo, care va amesteca gazul rusesc cu cel provenit din Asia Centrala.
In aceste conditii, ministrul Economiei a promis ca se va interesa de ce Romania achita 270 de dolari pe mia de metri cubi, un pret apropiat celui platit de Germania.
Numai ca, dupa cum se vede, insusi ministrul Economiei nu cunoaste nici macar pretul pe care chiar ministerul pe care-l reprezinta l-a negociat cu reprezentantii gigantului rus Gazprom. Astfel, conform ultimului contract semnat intre Ministerul roman al Economiei si Gazprom, incepand din 2006, Romania plateste pentru gazele rusesti 280 de dolari/1.000 mc in primul trimestru si maximum 285 de dolari/1.000 mc in restul anului.
In acest sens, si postul de televiziune la care ßeres a facut afirmatiile noteaza ca ministrul si-a schimbat declaratia in mai putin de 24 de ore de la momentul cand afirmase ca de fapt pretul platit de Romania pentru gazele furnizate de Gazprom nu este mai mare decat media europeana. Reamintim ca media europeana este de 240 de dolari/1.000 de mc. (Senica Micu, Simona Dobre)