Romania ocupa locul 55 in rindul celor 60 de state si zone geografice nationale incluse in "Anuarul competitivitatii mondiale ", clasindu-se inaintea Mexicului, Poloniei, Argentinei, Indoneziei si Venezuelei, pozitia din acest an consemnind o scadere cu o treapta fata de editia din 2004. Realizat de Centrul pentru Competitivitate Mondiala al Institutului pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia, anuarul are la baza 314 criterii de competitivitate. Aceste criterii iau in calcul patru elemente, respectiv performanta economica, eficienta economica, eficienta guvernamentala si infrastructura. Potrivit studiului realizat de IMD, Romania se plaseaza dupa o serie de tari din proximitatea geografica, precum Estonia - pozitionata pe locul 26, Cehia - locul 36, Ungaria - pozitia 37, Slovacia - 40 sau Turcia - 48. Fata de anii precedenti, criteriile luate in calcul de institutia elvetiana plaseaza Romania pe o pozitie inferioara. Astfel, in 2003, Romania ocupa locul 51, iar in 2004, pozitia 54 din 60 ale clasamentului. "Trebuie precizat ca evolutia descrescatoare in privinta pozitiei ocupate de Romania nu semnifica, in mod obligatoriu, o tendinta negativa din punctul de vedere al performantelor obtinute pe plan intern, ci faptul ca, desi s-au inregistrat cresteri economice an de an, cresterile inregistrate de alte tari, prin comparatie, au fost mai mari si relativ mai omogen distribuite pe plaja criteriilor considerate ", se precizeaza in comunicatul transmis de IRECSON.
Pentru o mai buna edificare in privinta evolutiei, respectiv a pozitiilor ocupate, anuarul prezinta - individualizat pe fiecare tara - cite 20 de factori favorizanti, respectiv defavorizanti sub aspectul competitivitatii. Printre factorii considerati favorizanti, anuarul prezinta in cazul Romaniei investitiile straine directe (+46,5%) fata de anul trecut, cresterea produsului intern brut pe cap de locuitor (+8,59%). In schimb, inflatia, nivelul productivitatii, lipsa tehnologiei moderne, subventiile, controlul preturilor si disfunctionalitatile de natura financiar-monetara au actionat negativ, anihilind influenta factorilor pozitivi.
In fruntea ierarhiei se afla SUA, Hong Kong, Singapore si Islanda, in rindul primelor 24 de tari clasate fiind consemnate salturi spectaculoase fata de anul trecut.