Coalitia guvernamentala a discutat vineri, intr-o reuniune la care a participat si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, varianta ca moneda euro sa fie adoptata la 1 ianuarie 2015, iar pana la finalul acelui an sa circule in paralel atat moneda nationala, cat si euro, a declarat Varujan Pambuccian.
El a sustinut ca membrii Coalitiei au discutat ca obiectivul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015 sa fie mentinut si ca guvernatorul Mugur Isarescu a avansat varianta ca, dupa adoptarea monedei euro, aceasta sa circule in paralel cu leul pana la 1 decembrie 2015, dupa care sa ramana in circulatie numai moneda europeana.
Decizia privind adoptarea monedei euro va fi luata in sedinta de guvern care a inceput dupa reuniunea Coalitiei.
Guvernul s-a reunit, vineri, in sedinta speciala, pentru a aproba programul de convergenta al Romaniei pentru perioada 2011-2014.
Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul va adopta programul de convergenta pana la sfarsitul lunii aprilie, interval in care va fi luata o decizie si in ceea ce priveste termenul de adoptare a monedei euro. El a aratat ca Executivul se va consulta in aceasta perioada cu Presedintia si Banca Nationala a Romaniei.
In proiectul programului de convergenta se estimeaza ca intrarea in ERM-II se va produce "in perspectiva anilor 2013-2014", fara nicio referire exacta la momentul adoptarii euro. In programul precedent, elaborat in primavara anului trecut, adoptarea monedei euro era indicata distinct pentru 1 ianuarie 2015.
Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.
Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.