Fiscul doljean habar nu are câte declaratii de venit s-au depus pâna la scadenta. Sute de persoane si-au declarat veniturile, rapid, la ghisee, în ultima zi. Unii sustin ca multi oameni pot declara venituri mai mici, fara sa poata afla cineva realitatea.În perceptia publica, activitatea de depunere a declaratiilor de venit este o obligatie pe care si-o asuma contribuabilii, dar care nu foloseste nici statului, nici persoanelor în cauza. Statul nu are control exact asupra veniturilor populatiei, chiar daca exista obligatia depunerii la fisc atât a fiselor fiscale (de catre angajatori), cât si a declaratiilor de venit (de catre persoanele fizice). Exista categorii de persoane, cum ar fi liber profesionistii, care pot sa declare ce sume doresc, fara a putea fi verificati în vreo evidenta. Chiar contribuabilii se întreaba daca unii medici, avocati, taximetristi sau persoane care au închiriat imobile ar declara cifra exacta a câstigurilor din anul trecut. Directorul Administratiei Financiare Craiova, Mitrita Tudor, spune ca veniturile unor persoane nu pot fi verificate. "Nu pot fi verificati cei care închiriaza bunuri si profesorii care dau meditatii, dar pot fi controlate veniturile medicilor si avocatilor daca tin evidente contabile reale", a declarat Mitrita Ieri a fost ultima zi de depunere a declaratiilor pentru veniturile înregistrate în 2007. Numai în Craiova, aproximativ 20.000 de persoane aveau obligatia ca pâna ieri sa depuna respectivele documente completate. Desi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a trimis formularele prin posta, iar destinatarii aveau posibilitatea sa le retrimita fiscului tot prin posta, mii de persoane au ales sa-si depuna documentele completate direct la ghiseele Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Sute de doljeni au lasat pentru ultima zi drumul la ghiseele DGFP Dolj. Cozile au fost mai rare anul acesta, pentru ca nu mai sunt obligati sa-si declare veniturile anuale cei cu unul sau mai multe joburi si nici cei care s-au transferat în acelasi an de la o societate la alta. Totusi, statul nu are control exact asupra veniturilor populatiei, chiar daca exista obligatia depunerii la fisc atât a fiselor fiscale (de catre angajatori), cât si a declaratiilor de venit (de catre persoanele fizice). Exista categorii de persoane, cum ar fi liber profesionistii, care pot sa declare ce sume doresc, fara a putea fi verificati în vreo evidenta. 
"Se pot sustrage de la plata veniturilor" Alti contribuabili sunt sceptici în ceea ce priveste utilitatea acestor declaratii si considera ca unele categorii de persoane pot minti foarte usor fiscul cu privire la veniturile încasate, fara sa poata fi verificate. "Mi se pare ca, în ciuda faptului ca se depun aceste declaratii, oamenii tot se pot sustrage de la plata, pentru ca pot declara venituri mai mici decât în realitate si nu verifica nimeni. Si nu cunosc pe nimeni care sa fi luat bani înapoi de la stat. Este prima data când vin la ghiseu, dar vad ca merge foarte repede. Nu am avut timp si am venit în ultima zi", a spus Oana Cristina Marciu din Craiova. Alt locuitor al urbei a sustinut ideea ca depunerea declaratiilor nu reprezinta o forma de control al veniturilor. "Cine poate verifica daca un avocat sau un doctor si-a declarat toate veniturile pe care le-a încasat anul trecut? Sau cei care au închiriat case fara contracte credeti ca vin fuga la fisc sa dea declaratii? Eu am venit sa depun ca sa respect legea, dar mi se pare o chestiune în plus", a precizat Constantin F., de 42 de ani, din Banie.  
Ghisee rapide Cozile au mers foarte repede, dar au existat si cazuri în care fiscul a trimis unii contribuabili sa aduca si alte documente justificative pentru veniturile declarate. "Am venit de ieri (miercuri - n.r.), dar nu mi-au primit declaratiile, pentru ca mai trebuia sa aduc de la SIF Oltenia un certificat constatator", a spus o tânara de 16 ani, Simona Barbulescu, care depunea declaratiile de venit ale parintilor, plecati la munca în strainatate. Cei care stateau la coada au spus ca înaintau destul de repede la ghisee, fata de anii anteriori. Diana Voiculescu, de 30 de ani, a stat la coada cu copilul de un an si câteva luni în brate. "Am venit în ultima zi pentru ca nu am avut timp. Nu am cu cine sa las copilul. Nu am stat mult la ghisee, pentru ca au deschis mai multe decât anul trecut. Nici nu ma asteptam sa stau doar sapte-opt minute, dar am venit sa îmi fac datoria de cetatean", a spus femeia. Mariana Tuta, functionara la fisc, a dezvaluit secretul rapiditatii de la ghisee: "Procesam în câteva secunde fiecare declaratie, pentru ca, spre deosebire de alti ani, acum doar înregistram declaratia si gata! Si sunt de trei ori mai multe ghisee decât în anii anteriori".