Ultimii 47 de mineri care lucreaza la inchiderea si conservarea minei Tebea, unitate ce apartine de Compania Nationala a Huilei Petrosani, au primit ieri preavizele de concediere colectiva, iar pana la sfarsitul lunii noiembrie vor fi disponibilizati. Acesti mineri vor incheia sirul disponibilizarilor din anul 2006 si programul de restructurare derulat de Compania Nationala a Huilei Petrosani, program cuprins in strategia nationala a industriei miniere. Directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Daniel Surulescu, a declarat ca ortacii vor beneficia de facilitatile prevazute de Ordonanta nr. 69, respectiv vor primi 20.000 de lei de persoana si timp de 20 - 24 de luni, o indemnizatie echivalenta cu castigul salarial mediu net national calculat la 1 ianuarie, in cuantum de 826 de lei.
Conducerea CNH sustine ca lucrarile de inchidere si conservare din subteran a Minei Tebea au costat 700.000 de lei, iar exploatarea urmeaza sa fie predata catre Conversmin Bucuresti pentru lucrarile de suprafata, de ecologizare a perimetrului.
Disponibilizari in schimbul retehnologizarii
In ceea ce priveste o noua concediere colectiva, Daniel Surulescu spune ca pentru anul viitor nu este prevazuta, insa sustine ca, in 2007, Compania Nationala a Huilei nu mai poate suporta o alta reducere de personal, fara un program de investitii masive in subteranul unitatilor miniere din Valea Jiului. "La nivelul ministerului se lucreaza acum la o noua strategie a mineritului. In conditiile in care de la CNH se mai fac concedieri colective fara programe de modernizare la subunitatile miniere, se va ajunge la o scadere dramatica a capacitatilor de productie", a declarat Surulescu.
Potrivit directorului general al CNH, disponibilizarile de personal prevazute pentru perioada 2007-2010 trebuie facute numai daca se are in vedere cresterea capacitatii de productie si a investitiilor in echipamente individuale de munca, la standarde competitive.
In prezent, la CNH Petrosani mai lucreaza 11.825 de salariati.