Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bihor, impreuna cu un echipaj al Jandarmeriei Bihor, au efectuat, in noaptea de sambata spre duminica, mai multe controale in barurile si cluburile de noapte din Oradea. Tematica principala a fost respectarea prevederilor Legii 349 privind amenajarea in aceste localuri a unor filtre si spatii speciale pentru nefumatori.
Cristiana Bigan, directorul executiv al OJPC, ne-a comunicat ca au fost verificate temeinic sase astfel de localuri de noapte, amplasate in centrul orasului, unde s-a constatat ca nu se respecta conditiile impuse de legea mai sus amintita. "Legea este in vigoare de mai mult timp, patronii de astfel de localuri trebuiau deja sa-si amenajeze spatiile pentru nefumatori si filtrele necesare. La unul dintre localuri am fost condusi intr-un asa-zis spatiu pentru nefumatori, era vorba de patru mese separate, dar, cand am ajuns in dreptul lor, am vazut ca fiecare masa avea pe ea cate o scrumiera plina cu mucuri de tigara. La un alt local, am fost condusi intr-un fel de catacombe, unde erau amplasate niste mese, dar la ele sedeau tot fumatori. La un al club, cu specific marinaresc, era un loc intitulat sugestiv 'Puntea nefumatorilor', dar 'puntea' respectiva era plina cu mucuri de tigara. La un club de pe str. Vasile Alexandri ni s-a spus ca exista o incapere separata pentru nefumatori, dar, cand am fost condusi acolo, nu mica ne-a fost mirarea sa vedem, in loc de mese cu nefumatori, tot felul de mopuri, galeti, maturi, carpe, realizand ca, de fapt, eram intr-o magazie. In consecinta am aplicat amenzi de 10 milioane de lei vechi la fiecare dintre cele sase localuri, conditionand activitatea lor de amenajarea spatiilor speciale mentionate. Astfel, trei dintre localuri vor intra in renovare incepand de luni (azi - n.n.), iar celelalte se vor conforma din mers", a precizat sefa OJPC.
Pe langa aceste probleme, inspectorii au depistat nereguli la gramajul cu care barmanii lucrau la umplerea paharelor cu bauturi alcoolice si la modul in care sunt repartizate pe persoane toaletele din cadrul cluburilor de noapte. Nici aici nu se respecta legislatia in domeniu.