Agentiile imobiliare nu vor mai face legea in relatiile cu propriii clienti, obligatiile "exagerate" impuse prin contractele incheiate urmand sa fie eliminate. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), ne-a comunicat ca vor exista reguli precise in derularea activitatilor firmelor care furnizeaza servicii imobiliare, astfel incat clientii sa nu mai fie dezavantajati. "Vom lucra impreuna cu mai multe agentii nonguvernamentale pentru reglementarea acestui domeniu, astfel incat sa existe standarde de calitate", se arata in comunicatul ANPC. Cu prilejul unor controale efectuate in acest domeniu, 56 de agentii imobiliare au fost inchise, iar alte cateva zeci - amendate pentru nereguli. In capul listei figureaza clauze contractuale abuzive, care, de cele mai multe ori, ii obliga pe proprietari sa-si vanda casa, in caz contrar avand de plata sume uriase.
Un exemplu in acest sens a fost depistat la o agentie imobiliara din Galati, unde in contract se stipula ca, "in cazul in care se revine asupra deciziei de vanzare, agentia are dreptul sa retina actul de proprietate al imobilului tranzactionat si sa instituie interdictie de vanzare la Biroul de Carte Funciara, pana la achitarea taxei de intermediere, plus plata pentru daune interese". Reprezentantii ANPC spun ca astfel de situatii au fost intalnite in mai toate judetele tarii. In unele cazuri, exista o "taxa pe razgandit", 2.000 de euro plus dublul avansului incasat fiind suma care trebuia achitata in cazul in care proprietarul decidea ca nu mai vinde casa. Mai mult, pentru orice zi de intarziere se plateau penalitati uriase, de 5%, pentru suma datorata. Pe lista clauzelor exagerate se afla si aceea conform careia orice intelegere separata il obliga pe cumparator la plata comisionului plus o despagubire de 100% din valoarea comisionului. Iar in cazul in care proprietarul cladirii refuza sa plateasca, reprezentantii agentiei pot cere in instanta o suma egala cu 5% din valoarea imobilului aflat in discutie. "Cand vine vorba de obligatiile agentiilor, clauzele fie lipsesc cu desavarsire, fie nu sunt nici pe departe atat de impovaratoare", sustin reprezentantii ANPC.
ANPC recomanda celor implicati in tranzactii imobiliare sa solicite, inainte de efectuarea tranzactiei, informatii complete despre imobilele care urmeaza sa fie achizitionate sau inchiriate. Informatii care trebuie mentionate obligatoriu si in contracte, precum: situatia juridica a imobilului, daca aceasta permite tranzactionarea, informatii despre provenienta (proprietarul) imobilului, actele necesare pentru efectuarea tranzactiei (cine are obligatia de a le obtine, costurile aferente, termenele in care ele trebuie obtinute), comisionul practicat de agentie sau suma perceputa in cazul in care consumatorul se razgandeste.