Electrica isi va dubla anul viitor livrarile de energie catre clientii industriali, ca urmare a cresterii cererii din partea acestora, a declarat miercuri seara, la Roma, directorul general al distribuitorului de electricitate, Corneliu Stan. Pentru anul viitor compania de stat are asigurata 80% din energia necesara pentru clientii industriali, a spus Stan, fara sa precizeze cantitatea. El a adaugat ca Electrica a castigat noi clienti, cel mai mare fiind producatorul de aluminiu Alro Slatina. "Alro a devenit clientul Electrica in semestrul al doilea si ii acoperim 18% din necesar", a spus Stan. Directorul distribuitorului de electricitate a mentionat ca Alro a solicitat Electrica majorarea cantitatii de energie la 30%, in timp ce Oltchim, un alt mare consumator de electricitate, a solicitat o suplimentare cu 20%. Alro consuma anual 3 TWh de energie, adica aproape 5% din consumul la nivel national, fiind cel mai mare consumator de electricitate din Romania. "Putem sa majoram cantitatile si pentru Alro, si pentru Oltchim", a spus Stan, adaugand ca ArcelorMittal Galati si-a redus consumul cu 6%-7% ca urmare a inchiderii unor procese de productie.
Electrica a ajuns in primele sapte luni ale anului la dublarea cotei de piata pe zona clientilor industriali, la 10%, ocupand locul doi la nivel national, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.
Stan a mai spus ca in cel mult cinci ani Electrica va investi 1,2-1,5 miliarde de euro pentru proiectele de productie a energiei din surse eoliene, hidro, solare si biomasa. Compania de stat, care va fi inclusa intr-un holding energetic alaturi de Hidroelectrica si complexurile energetice Turceni si Rovinari, are si o strategie proprie de dezvoltare care include si productia de electricitate.
Urmandu-ti propria strategie, compania nu a renuntat la intentia de a participa la privatizari de distribuitori de energie din strainatate si nici la constructia unor hidrocentrale in parteneriat cu alte companii, dar Stan nu a oferit detalii suplimentare.