"Sperietoarea", adica Biroul de Credit, care i-a determinat pe clientii bancilor sa-si plateasca la timp ratele, va cuprinde din ultimul trimestru si informatii pozitive despre cei care detin credite, asa-numitul scoring. Prin urmare, clientii bun-platnici, raportati la Birou, vor putea primi credite in conditii mai avantajoase decat unii care nu au mai avut credite pana acum sau se afla pe lista neagra a institutiei.

Baza de date cu informatii pozitive transmise de banci Biroului de Credit cu privire la clientii proprii va putea functiona din ultimul trimestru al anului, a declarat ieri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, prezent la un seminar economic.
"Cred ca toate bancile vor furniza astfel de date. Era important sa adere la idee primii doi jucatori (n.r. - BCR si BRD) care controleaza peste 50% din piata", a adaugat Ghetea, care ocupa si functia de presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni.
Presedintele ARB s-a intrebat insa daca este permisa in Romania prelucrarea informatiilor de natura pozitiva la Biroul de Credit sau nu. Ghetea a aratat in acest sens ca majoritatea bancilor au consimtamantul clientilor de a prelucra astfel de date.
Ghetea a mai aratat ca prin colectarea da date pozitive se realizeaza o corelare cu banca centrala. "De curand, Banca Nationala a Romaniei a exprimat foarte clar un punct de vedere fara echivoc. Relaxarea creditarii este posibila daca la Biroul de Credit se transmit atat informatii negative, cat si pozitive", a spus Ghetea.

Mai putine restante

Radu Ghetea a apreciat ca de cand a aparut "sperietoarea", adica Biroul de Credit, gradul de neperformanta in sistemul bancar s-a redus semnificativ.
In acest sens sunt graitoare datele de la BCR. Desi numarul restantierilor BCR era la finele lui martie de circa 269.000 de persoane, valoare debitelor reprezenta pana la 0,2% din totalul creditelor acordate de banca in acea luna, potrivit profesorului universitar Mihai Ilie, sef de proiect pentru managementul riscului al bancii.
Oficialul BCR, prezent ieri la acelasi seminar, a mai spus ca banca a solicitat peste 85.000 de rapoarte despre clienti in martie de la Biroul de Credit.
Acesta a precizat insa ca nu toti cei care se regasesc in baza de date a Biroului de Credit nu vor mai fi imprumutati de banci. Trebuie spus ca BCR avea la finele lui martie 3,68 milioane de clienti, exclusiv detinatorii de carduri.
Un reprezentant al Bancii Mondiale, aflat ieri la acelasi seminar, a declarat ca exista state in care nu exista banci centrale, mai ales Birouri de Credit. Acesta a subliniat importanta unui Birou de Credit, aratand ca in lipsa unei astfel de institutii ponderea creditelor neperformante creste.
Oficialul Bancii Mondiale a dat ca exemplu Brazilia, unde ponderea creditelor neperformante este de 7,2%, iar bancile acorda imprumuturi doar celor cu venituri sigure, precum bugetarii.
Un alt caz special este cel al Marocului, unde VIP-urile sunt cei mai rau-platnici clienti ai bancilor. Reprezentantul Bancii Mondiale a declarat ca acest lucru ar fi putut fi anticipat de banci daca puneau bazele unui Birou de Credit.