Depozitele bancare ale persoanelor fizice si juridice la sucursalele din Romania ale institutiilor de credit cu sediul in statele membre ale UE sunt garantate de la 1 ianuarie 2007 de sistemul din tara unde isi are sediul banca-mama, potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB). Prevederea vizeaza sucursalele din Bucuresti ale bancilor ING Bank (Olanda), Anglo-Romanian Bank Limited (Anglia), Banca Italo-Romena (Italia), Banca di Roma (Italia) si GarantiBank International (Olanda).
Astfel, in cazul falimentului uneia dintre institutiile de credit mentionate, deponentii garantati urmeaza sa fie despagubiti de schema de garantare din tara de origine a institutiei de credit-mama.
Lista institutiilor de credit ai caror deponenti beneficiaza de garantarea rambursarii depozitelor prin FGDB include 31 de banci, persoane juridice romane.
Fondul de Garantare are ca surse de finantare contributiile bancilor participante si linii de credit de la acestea si are ca scop despagubirea persoanelor cu depozite la institutii de credit care au intrat in faliment.

In Romania, plafon de garantare de 20.000 de euro

FGDB ramburseaza sumele depuse de detinatorii de depozite, in limita unui nivel maxim, in cazul in care o anumita banca nu isi poate achita obligatiile. Plafonul de garantare a depozitelor a fost anul trecut de 15.000 de euro, iar din acest an s-a majorat la 20.000 de euro.
In ceea ce priveste plafonul de garantare oferit de alte tari comunitare, Directiva 94/19/EC a Comisiei Europene, in cazul in care nivelul protectiei oferit deponentilor de sucursalele externe comunitare este mai ridicat decat cel al tarii-gazda, obliga schema de garantare din tara de origine sa-si reduca plafonul de garantare la nivelul maxim ce poate fi atins de sistemul similar din tara-gazda. Aceasta prevedere a fost in vigoare insa pana la 31 decembrie 1999 si nu a fost reinnoita.
Cuantumul contributiei anuale pe care bancile trebuie sa o plateasca la FGDB se calculeaza prin aplicarea asupra bazei de calcul a unei cote anuale de 0,1%, in scadere fata de nivelul de 0,2%, din 2006.
Incepand cu 2008, atat cota contributiei anuale, cat si volumul total al liniilor de credit stand-by vor fi stabilite de catre Fond, cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei, pentru fiecare an de plata.
Cota nu va fi mai mare de 0,5% si va fi comunicata institutiilor de credit pana la sfarsitul lunii februarie a anului de plata.
De la infiintare, FGDB a platit compensatii in valoare de peste 500 de milioane de lei pentru despagubirea deponentilor persoane fizice a sase banci care au intrat in faliment in perioada 1999-2003.
Este vorba despre Banca Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna.