Intreprinzatorii se arata din ce in ce mai nemultumiti de controalele dese ale autoritatilor statului cu atributii de control. Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Marian Filipoiu, a declarat ca anul trecut peste 4.500 de IMM au dat faliment din cauza acestor controale, in crestere cu 45% fata de 2005.
Acesta mai spune ca prognozele pentru anul in curs sunt si mai sumbre. Numarul falimentelor ar putea fi cu aproximativ 120% mai mare decat in 2005, atingand cifra de 7.000 de IMM-uri.
Reprezentantii IMM-urilor se plang si de numarul mare si de controalele absurde ale Garzii de Mediu si ale Inspectiei Sanitar-Veterinare. Acestia sustin ca anul trecut comisarii Garzii Nationale de Mediu au controlat peste 30.000 de agenti economici, carora le-au fost aplicate aproximativ 8.500 de sanctiuni contraventionale iar numarul de amenzi fiind de peste 6.400, inregistrand o valoare totala de 55 de milioane de lei. Vicepresedintele Marian Filipoiu atrage atentia si asupra unui alt aspect al controalele pe care reprezentantii autoritatilor de control le pun si pe seama implementarii normelor europene. "Nici tari vechi membre ale UE precum Spania, Portugalia, Italia etc. nu au sau nu au reusit sa aplice ceea ce se cere IMM-urilor din Romania", sustine Marian Filipoiu.
Reprezentantii IMM-urilor mai contesta si modul de remunerare a salariatilor autoritatilor de control. Potrivit acestora, legislatia in vigoare "prevede ca personalul Garzii Financiare beneficiaza de stimulente in procent de 15% din sumele incasate pentru bugetul statului ca urmare a controlului, reprezentand amenzi si sume confiscate, si in procent de 7% din sumele provenite din valorificarea bunurilor rezultate din confiscari".
Reprezentantii consiliului spun ca aceasta stabilire de stimulente ca procent din amenzile incasate creeaza cadrul pentru realizarea de numeroase abuzuri de catre inspectorii de control care sunt personal interesati sa aplice amenzi cat mai multe si mai mari pentru beneficii salariale.