Ciocolata atat de indragita de copii se vinde foarte bine si adultilor cu gusturi foarte pretentioase sau chiar excentrice.
Festivalul cafelei si ciocolatei, care are loc zilele acestea la Word Trade Center Bucuresti, prezinta cateva produse pentru gusturi mai excentrice si nu neaparat pentru copii. Pentru amatorii de senzatii tari se gaseste ciocolata cu ardei iute, cu canabis, dar care nu ofera insa si efecte halucinogene si ciocolatele cu afrodiziace. Chiar daca par ciudate, aceste retete de ciocolate deosebite dateaza de circa 300 de ani. La un protocol, un eveniment special sau atunci cand vrei sa oferi un cadou dulce deosebit, poti apela la produse de lux, cutii speciale cu design interesant, trufe importate din tari cu traditie in producerea dulciurilor, papusi de portelan si jucarioare de plus cu bomboane de ciocolata, cosuri cu dulciuri.
Un astfel de aranjament cu dulciuri poate fi un cadou potrivit de Craciun atat pentru copii, cat si pentru adulti pentru ca alaturi de produsele traditionale, ciocolata, cozonac, cafea, se gaseste si o sticla de bautura. La Festivalul cafelei si ciocolatei, preturile produselor pentru gusturi mai pretentioase variaza intre 25 si 200 de lei. Astfel, o papusa de portelan cu ciocolata costa in jur de 35 de lei, o jucarie de plus cu bomboane de ciocolata se poate cumpara cu 25 de lei, iar cosurile cu mai multe dulciuri cu ciocolata care includ si o sticla de bautura ajung de la 120 la 200 de lei. Tot in jurul a 200 de lei sunt si cutiile de lux cu bomboane fine de ciocolata. Festivalul ciocolatei este organizat pentru a intampina Sarbatorile de iarna, cunoscut fiind faptul ca acest prilej aduce o crestere de trei ori a vanzarilor de astfel dulciuri decat in restul anului. Statisticile prezentate de organizatori mai arata ca 30% din piata romaneasca a ciocolatei este acoperita de produsele de lux, ambalate intr-un design deosebit si care contin suveniruri scumpe.
La festival, care are o sectiune dedicata si cafelei, sunt organizate concursuri pentru copii si adulti, cu premii, bineinteles, tot in ciocolata. (R.M.)