Chiar daca cei mai multi dintre romanii vor manca de Paste miei din import, statisticile Institutului National de Statistica (INS) arata ca efectivul de oi, mioare si capre a fost mai mare anul trecut cu 1,3% decat in 2005, ajungand la 8,4 milioane de capete.
Dupa criza provocata de gripa aviara, romanii au mai renuntat la cresterea pasarilor in 2006, in favoarea animalelor. Informatia vine tot de la INS, care mai spune ca efectivele de animale erau in usoara crestere la inceputul lui decembrie anul trecut, comparativ cu 1 decembrie 2005, cu exceptia pasarilor, in scadere cu circa 2%.
Preferinta romanilor pentru carnea de porc a facut sa creasca cererea, ceea ce a determinat producatorii sa creasca mai multi porci anul trecut. Potrivit INS, numarul de porcine a crescut anul trecut cu 2,8%, la 6,81 milioane. Acelasi lucru s-a intamplat si cu numarul total de bovine, care s-a ridicat anul trecut la 2,93 milioane de capete, evidentiind o crestere cu 2,5%.
Preferinta romanilor pentru carne se vede si in pozitia ocupata de tara noastra, comparativ cu celelalte state europene. Astfel, Romania se situa la sfarsitul lui 2005, pe pozitia a sasea in ceea ce priveste efectivele de oi si capre detinute de statele din Uniunea Europeana si Bulgaria, cu o pondere de 7,6%. Cu efective de circa 8,3 milioane de capete, Romania a fost devansata de tari precum Spania, cu 25,35 milioane, Marea Britanie, cu 23,82 milioane, sau Grecia, cu 13,67 milioane. (A.S.)