Consiliul Local sau Consiliul Judetului?, aceasta este intrebarea legata de soarta furnizorului local de agent termic primar.

"Lupta" pentru preluarea Electrocentrale, societatea locala care asigura caldura galatenilor, dusa la nivelul declaratiilor, in ultimele saptamini, intre presedintele Consiliului Judetului, Eugen Durbaca si primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, a devenit un lucru obisnuit.

Fiecare din cei doi oameni importanti ai Galatiului face lobby pentru ca furnizorul local de agent termic primar sa ajunga in ograda institutiei pe care o conduce. Consiliul Judetului sau Consiliul Local? Aceasta este intrebarea referitoare la viitorul Electrocentrale, o societate care stirneste interesul si este, in acelasi timp, o atractie atit pentru municipalitate, cit si pentru Consiliul Judetului. Care este situatia Electrocentrale, ce ar insemna de fapt preluarea ei de catre una dintre cele doua institutii precum si cit de oportun ar fi acest lucru, sint elemente care trebuie luate in calcul atunci cind se va decide soarta unitatii.

Caldura galatenilor, asigurata de Electrocentrale

Electrocentrale, unitate aflata pe platforma siderurgica, are un numar de 495 de salariati, fiind in subordinea Ministerului Economiei sI Industriei. Potrivit directorului tehnic al Electrocentrale, Teodor Grosariu, doar 25% din productia societatii o reprezinta energia termica primara care este furnizata catre Apaterm, in timp ce productia de energie electrica vinduta pe piata energetica detine cea mai mare pondere din productia realizata. De exemplu, anul trecut, media anuala orara la productia de energie electrica a fost de 100 megawatti. Electrocentrale este o societate profitabila, potrivit declaratiei directorului tehnic al unitatii. "Anul trecut societatea a inregistrat o cifra de afaceri de circa 2800 miliarde de lei vechi si a avut un profit de circa 60-70 de miliarde de lei vechi. Din ceea ce am produs anul trecut doar 27% a reprezentat energia termica care am furnizat-o catre Apaterm, iar anul acesta procentul va fi mai mic, in jur de 25%. In ultimii ani productia de energie termica primara pe care am livrat-o catre Apaterm a scazut, in fiecare an, cu 2 procente", a precizat Teodor Grosariu.

"Ar trebui sa raminem unde sintem!"

Este opinia directorului tehnic al Electrocentrale, care sustine ca cea mai buna varianta ar fi ca societatea sa ramina tot in subordinea Ministerului Economiei si Industriei. "Varianta cea mai buna este sa raminem unde sintem, adica la Ministerul Industriei si Comertului, pentru ca astfel vom avea o productie continua tot anul, fiind integrati in sistemul energetic national. Uitati-va ce probleme sint in orasele in care centralele au fost preluate de catre consiliile locale. De exemplu, la Brasov, locuitorii nu mai au apa calda de 3 luni, iar cei din Bacau nu mai au apa calda de o luna. Nimeni nu-si da seama ce este o centrala si ce presupune functionarea ei", a mai precizat directorul tehnic al Electrocentrale, Teodor Grosariu.

Apaterm, piatra de moara

Potrivit aceleiasi surse, cea mai importanta problema pentru Electrocentrale o reprezinta datoriile inregistrate de catre Apaterm, si care sint in jur de 2.400 de miliarde de lei vechi. "Avem credite in derulare din cauza faptului ca Apaterm ne datoreaza circa 2.400 de miliarde de lei vechi. Daca societatea ar plati aceasta suma, n-am mai avea nevoie sa luam credite si am functiona fara grija. Pentru asigurarea in bune conditii a functionarii societatii, anul trecut au fost necesare 50 de milioane de euro", a mai explicat directorul tehnic al societatii. Acesta a mai adaugat ca, de exemplu, numai pentru asigurarea achizitionarii combustibilului necesar pentru sezonul rece au fost necesare 25 de milioane de euro, la care se adauga si incasarile. "Nimeni nu mai da nimic pe datorie, si aici ma refer la gazele naturale sau la alte materiale pe care trebuie sa le achizitionam", a mai punctat directorul tehnic. In ceea ce priveste oportunitatea ca unitatea sa treaca in subordinea CL sau CJ, directorul tehnic nu a dorit sa se pronunte care dintre cele doua variante este mai buna. Ramine de vazut ce se va intimpla cu Electrocentrale, respectiv cine o va prelua si cum se va resfringe acest lucru in facturile de intretinere, mai ales in perioada de iarna.

Negocieri cu Mittal Steel Galati

Combinatul siderurgic ar putea deveni unul din clientii importanti ai Electrocentrale, reprezentantii celor doua parti purtind negocieri pentru ca Mittal Steel sa cumpere energie electrica de la societatea locala. "Sintem de citeva saptamini in negocieri cu Mittal Steel Galati pe care speram ca le vom finaliza pina la 1 octombrie", ne-a declarat Teodor Grosariu. Electrocentrale doreste sa livreze Combinatului o cantitate de energie electrica de 25 de megawatti pe ora, dar acest lucru nu a fost inca batut in cuie, respectiv acceptat de cealalata parte .

Cit va costa caldura ?

In cadrul unei conferinte de presa sustinute in urma cu citeva saptamini, primarul Dumitru Nicolae a anuntat ca pretul gigacaloriei se va scumpi cu 10-15% in cazul in care Electrocentrale va fi preluata de catre municipalitate. Daca furnizorul local nu va trece la Consiliul Local, pretul gigacaloriei se va majora cu un procent mult mai mare, fapt care se va reflecta in factura la intretinere .